Migranter sover i ett övergivet hotell i Matías Romero, Oaxaca, Mexiko.

Trump backar om hot mot stenkastare

CentralamerikaTT-AFP-Reuters

USA:s president Donald Trump backar från sitt hot om att migranter som får för sig att kasta sten mot militärer som vaktar USA:s gräns mot Mexiko riskerar att skjutas. Stenkastare ska ”bara” gripas.

De (soldaterna) behöver inte öppna eld. Vad jag inte vill är att de där personerna ska kasta sten. Om de gör det mot oss, så kommer de att gripas för en lång tid, säger Trump.

Donald Trump hävdade dagen innan, att de migranter som vandrar på väg mot USA genom centralamerikanska länder illvilligt kastat sten mot mexikansk militär och polis. Om de skulle göra det mot USA:s militär sade Trump att soldaterna ska betrakta stenarna som skjutvapen, och agera därefter.

Men uttalandet fick skarp kritik från människorättsorganisationer, och den nigerianska armén använde sig på fredagen av Trumps uttalanden för att försvara att soldater tidigare i veckan öppnade eld mot shiamuslimska demonstranter.

Omkring 2 000 migranter har börjat vandra norrut från El Salvador, de senaste i raden av tusentals människor från Centralamerika som försöker nå USA via Mexiko. Många av dem lämnar sina hemländer för att fly undan fattigdom och våld.

Donald Trump sade tidigare i veckan att uppåt 15 000 soldater kan komma att skickas till gränsen mot Mexiko för att stoppa migranterna från att ta sig in i USA.

Det är en farlig grupp människor, sade Trump.

About Sten

Check Also

Evolution siktar på att gräva guld i USA

EkonomiTT Livekasinobolaget Evolutions resa har varit svindlande. Den är dock långtifrån över enligt vd:n Martin …