Home / Utrikes / Nordamerika / Medier: Trump hotar med domstol för ny bok
USA:s president Donald Trump och hans dåvarande chefsstrateg Steve Bannon. Bilden är från i slutet av januari 2017, strax efter Trumps tillträde som USA:s president.

Medier: Trump hotar med domstol för ny bok

USATT

USA:s president Donald Trump hotar enligt flera medier sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon och författaren Michael Wolff med rättsliga åtgärder.

Wolffs bok beskriver bland annat Trump som allt mer glömsk och att hans närmaste allierade ser presidenten som ”oförmögen att fungera i sitt jobb”.

Wolffs kommande bok om Trumps första tid, ”Fire and Fury: Inside the Trump White House”, beskriver bland annat ett påstått möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016, bara månader före presidentvalet. På mötet fanns Trumps son Donald Trump Junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort, säger Bannon i intervjun som refereras i boken enligt AFP.

”De tre högt uppsatta killarna i valkampanjen tyckte att det var en bra idé att träffa en utländsk regering i Trump Tower i konferensrummet på 25:e våningen, utan advokater”, säger Bannon i ett utdrag publicerat i The Guardian och New York Magazine.

”Även om du inte tyckte att det var förräderi, eller opatriotiskt, eller skit, och jag råkar tycka att det var allt detta, borde du ha ringt FBI omedelbart”, säger Bannon enligt AFP.

”Nära förestående”

Enligt flera medier hotas Bannon nu med juridiska åtgärder med bland annat ärekränkning som grund, skriver Reuters. I ett uttalande säger presidentens advokat Charles Harder att ”rättsliga åtgärder är nära förestående”.

I ett brev till Bannon som Harder skickade på onsdagen, och som Reuters sett, skriver advokaten också att Bannon brutit mot sekretessavtal genom att prata med Wolff om Trump, hans familj, presidentvalskampanjen och gjort nedsättande uttalanden om presidenten och hans familj.

Enligt The Washington Post har Harder också försökt få boken indragen. Wolff och förläggaren Henry Holt ska ha fått besked av Trumps advokater om att de överväger rättsliga åtgärder, däribland om förtal.

”Oförmögen att fungera”

Ett utdrag ur boken i The Daily Beast beskriver en scen på presidentens egendom i Mar-a-Lago i Florida. Det framställs som att Trump i allt högre grad upprepar sig, inte kan känna igen gamla vänner och att han betraktas av sina närmaste allierade som ”oförmögen att fungera i sitt jobb”.

Där står också att många av Trumps omtalade tweetar ”är produkten av hans upprepningar” och att han bara inte kan hejda sig själv från att uttrycka vissa saker.

I ett skriftligt uttalande tonar presidenten ned Bannons roll i valkampanjen:

”Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidentskap. När han sparkades förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade sitt förstånd”.

Stöttar Trump

Presidenten anklagar också sin tidigare chefsstrateg för att ha läckt information till medier under sin tid i Vita huset.

Men Bannon verkar inte sugen på en fajt. I en första kommentar sedan publiceringen av utdragen säger Bannon att han fortfarande stöder Trump, skriver CNN.

USA:s president är en framstående man, säger Bannon i en intervju med radiokanalen SiriusXM.

Du vet, jag står bakom honom alla dagar i veckan.

I Washington DC spekuleras det nu i hur boken och presidentens sågning av Bannon kan påverka årets mellanårsval till kongressen.

About Sten

Check Also

Små rörelser på USA-börserna – svag nedgång

BörsTT De ledande USA-börserna rörde sig nästan i sidled under torsdagens handel, och pekade svagt …