Dallas Cowboys ägare Jerry Jones, här avbildad på en supporters hjälm, gick ner på knä tillsammans med laget inför matchen mot Arizona Cardinals. Arkivbild.

Trump-supporter knäböjde med laget

Amerikansk fotbollTT

De senaste dagarna har NFL-lagen tvingats ta ställning: gå ner på knä under nationalsången eller inte?

Dallas Cowboys ägare, Trump-supportern Jerry Jones, försökte hitta en mellanväg när han själv knäböjde med laget – men före nationalsången.

Frågan har varit en het potatis sedan USA:s president Donald Trump i helgen gick ut och uppmanade ägarna i NFL, USA:s högstaliga i amerikansk fotboll, att sparka alla spelare som knäböjer under nationalsången.

Trumps kommentarer har dock fått motsatt effekt. De senaste dagarna har fler spelare än någonsin gått ned på knä, en gest som startades förra året av San Franciscos dåvarande quarterback Colin Kaepernick, i protest mot hur svarta behandlas av USA:s poliskår.

”Behov av enighet”

Donald Trump har också fått i princip alla NFL-ägare mot sig, varav ett halvdussin till och med stöttade hans presidentvalskampanj ekonomiskt.

Inte ens Dallas Cowboys ägare Jerry Jones, känd Trump-supporter, verkar gilla presidentens uttalanden. Jones har tidigare uttryckt stolthet över att inga spelare i hans lag har knäböjt under nationalsången.

Inför matchen mot Arizona Cardinals knäböjde han själv tillsammans med sitt lag. Men som ett slags mellanväg valde laget att först knäböja på planen, men att sedan stå upp under nationalsången.

Planen, som vi genomförde, var att vi skulle gå ut på planen och gå ned på knä. Det var för att lyfta behovet av enighet och jämlikhet, säger Jerry Jones till AP.

WNBA i bräschen

Protesterna, som nu tycks vara lika mycket riktade mot Donald Trump som mot förtrycket av svarta – har inte stannat vid amerikansk fotboll. Basketvärlden är minst lika upprörd.

Inför den första finalmatchen i WNBA – damernas högstaliga har ofta gått i bräschen för protester mot hur svarta behandlas – höll sig Los Angeles Sparks spelare i omklädningsrummet under nationalsången. De ville inte knäböja under nationalsången, men ville samtidigt ta ställning.

Vi ville inte tvinga personer att ta det beslutet, vi ville inte sätta någon i en jobbig situation. I det här är vi enade. Vi respekterar fortfarande USA och flaggan, men vi tar ändå ställning, sade Sparks-centern Candace Parks till ESPN.

Trump har också tidigare NBA-stjärnor som Michael Jordan mot sig, liksom nuvarande i form av LeBron James och Stephen Curry. Den senare har tillsammans med sitt mästarlag Golden State Warriors valt att tacka nej till det traditionsenliga besöket i Vita huset.

Nascar och NHL

Men frågan delar det idrottstokiga landet. Bilförarna i Nascar-serien stod i givakt under nationalsången inför söndagens tävlingar, och NHL-mästarna Pittsburgh Penguins har sagt att man, till skillnad från Golden State, tänker åka till Vita huset.

NBA-stjärnan Dwight Howard, center i Charlotte Hornets, vill framför allt att man ska hitta en gemensam väg framåt, och är beredd att förlåta Trumps uttalanden.

Det enda jag kan göra är att förlåta honom och älska honom genom den här processen. Och det måste vi alla göra, det är det enda sättet för att göra saker bättre. Jag vet att många händelser i historien har fått vissa grupper och att hata varandra, men vi måste hitta ett sätt att lägga det åt sidan, säger Howard till AP.

About Sten

Check Also

Brittisk-iransk hjälparbetare åter i rätten

IranTT-AFP-Reuters Den brittisk-iranska hjälparbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe har kallats till en revolutionsdomstol för att delges en …