Oakland Athletics Bruce Maxwell blev i helgen den första spelaren i den amerikanska basebolligan att knäböja under nationalsången, i protest mot hur svarta behandlas i USA.

Trump svingar vidare – men NFL står enat

Amerikansk fotbollTT-AP

NFL:s spelare och ledare är inte kända för att hålla ihop. Men efter Donald Trumps senaste uttalanden och twittrande står de för en gångs skull enade.

Presidentens känslokalla och stötande kommentarer är motsatsen till vad det här fantastiska landet står för, säger San Francisco 49ers ägare Jed York.

Man skulle kunna tycka att Donald Trump har tillräckligt att stå i ändå. Men trots ett känsligt politiskt läge – med ett allt vassare och mer upptrappat tonläge gentemot Nordkorea – har USA:s president de senaste dagarna tagit sig tid att fokusera en hel del på att kritisera den amerikanska idrottsrörelsen.

Trumps irritationsmoment är de spelare, främst inom amerikansk fotboll, som i protest mot hur svarta i USA behandlas, går ned på knä medan nationalsången spelas inför matcherna.

Tog till Twitter

Protesterna började för lite mer än ett år sedan när San Francisco 49ers dåvarande quarterback Colin Kaepernick gick ned på knä under nationalsången.

På lördagen uppmanade Trump ägarna i NFL, proffsligan i amerikansk fotboll, att sparka spelare som protesterar under nationalsången. På söndagen fortsatte Donald Trump på Twitter, nu med fokus på publiken:

”Om NFL-fans låter bli att gå på matcher så länge spelare fortsätter att agera respektlöst mot vår flagga och vårt land, så kommer ni att få se att saker förändras snabbt. Sparka eller stäng av!”

”NFL:s publik- och tittarsiffror har sjunkit galet mycket. Ja, det är tråkiga matcher, men många håller sig också borta för att de älskar vårt land. Ligan borde stå bakom USA.”

Bidrog till Trumpkampanj

Om presidentens mål är att så split mellan NFL-organisationen och dess spelare har det gått sisådär.

Inför matchen Baltimore Ravens–Jacksonville Jaguars på Wembley Stadium i London, den första NFL-matchen efter Trumps uttalanden, knäböjde uppemot 30 spelare ur båda lagen under nationalsången – fler än under någon match tidigare. Och natten till söndag blev Oakland Athletics spelare Bruce Maxwell den första att knäböja under nationalsången i den amerikanska basebolligan MLB. Och han gjorde det med stöd från hela laget, som ställde sig i ett led bakom Maxwell.

NFL-lagens ägare har samtidigt, en efter en, gått ut och fördömt Trumps uttalanden. Och det gäller även de sju ägarna som bidrog med en miljon dollar var till Trumps presidentvalskampanj, bland dessa San Francisco 49ers ägare Jed York.

Våra spelare har utnyttjat sina rättigheter som amerikanska medborgare att starta en debatt för att lyfta orättvisor i samhället. Vi kommer att fortsätta att stötta dem i deras fredliga kamp för positiv förändring i vårt land och runtom i världen, säger Jed York.

”Respektlösa uttalanden”

Laget Buffalo Bills samlade sina spelare, ledare och ägare till ett möte efter Trumps kommentarer. Och ägarna Terry och Kim Pegula gick efteråt ut med ett skarpt uttalande:

”President Trumps uttalanden orsakar splittring och är respektlösa mot hela NFL-gemenskapen, men vi försökte att använda dem för att ytterligare ena vårt lag och vår organisation. Våra spelare är fria att uttrycka vad de känner på ett respektfullt och genomtänkt sätt, och vi kom alla överens om att vårt enda budskap är att stå bakom en miljö som fokuserar på kärlek och jämställdhet”.

About Sten

Check Also

Hopp om stödpaket lyfte Wall Street

BörsTT-Reuters Hoppet ökar bland investerarna om att ett nytt stort ekonomiskt stödpaket i coronakrisens USA …