Flera av Baltimore Ravens spelare stod på knä medan nationalsången spelades inför matchen mot Jacksonville Jaguars på söndagen.

Trump: ”NFL måste respektera flaggan”

Amerikansk fotbollTT

USA:s president Donald Trump fortsätter attackera de spelare som väljer att inte stå i givakt när nationalsången spelas.

”Det har inget med ras att göra. Det handlar om respekt för landet, flaggan och nationalsången. NFL måste respektera det!”, skriver Trump på Twitter.

Runt 200 spelare manifesterade på ett eller annat sätt under nationalsången inför söndagens 14 NFL-matcher i amerikansk fotboll. De är emot Trumps kritik och solidariska med proteströrelsen mot hur svarta behandlas.

Det är den största protesten som genomförts i NFL sedan 49ers dåvarande quarterback Colin Kaepernick först utförde den symboliska handlingen för drygt ett år sedan.

Protesterna eskalerade sedan Trump i helgen uppmanat NFL-lagens ägare att sparka spelare som inte står när nationalsången spelades.

”Idiot”

Tom Brady, quarterback i New England, femfaldig Super Bowl-mästare och den största stjärnan i NFL, gick på måndagen ut och kritiserade Donald Trump.

Ja, jag håller verkligen inte med om vad han sagt. Jag tycker bara det skapar splittring, säger Brady i en radiointervju som citeras av New York Times, och tillägger att yttrandefrihet är en viktig del av demokratin.

Trump är även i konflikt med flera av landets absolut största basketstjärnor. Detta sedan Stephen Curry, stjärna i NBA:s mästarlag Golden State nobbat Trumps inbjudan till Vita huset.

Trump drog då tillbaka sin traditionsenliga inbjudan till mästarlaget, ett beteende som fick stark kritik från ligans största stjärna, LeBron James i Cleveland.

Jordan stödjer

Nu får de nuvarande stjärnorna stöd från basketens allra störste profil genom tiderna – Michael Jordan, som mycket sällan uttalade sig i politiska frågor under sin karriär.

”De som utnyttjar sin rätt att fredligt uttrycka sina åsikter ska inte fördömas eller drivas bort”, säger Jordan i ett uttalande till lokaltidningen Charlotte Observer och tilläger att han stödjer alla idrottares yttrandefrihet

Protesterna har delat USA och alla håller inte med spelarna i NFL och NBA om kritiken mot Trump.

Samtliga förare i motorsporten Nascar stod i givakt under nationalsången inför deltävlingen i Loudon på söndagen. Något som Donald Trump noterade.

”Så stolt över Nascar och deras supportrar och fans. De tål inte att vårt land och flagga inte respekteras. Deras budskap var högt och tydligt!”, twittrar Trump på måndagen.

About Sten

Check Also

Vitmaktgrupp firar efter Trumputtalande

USATT Utspelet väckte avsky och förvåning hos många – men medlemmar i den högerextrema gruppen …