Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Trumps ex-advokat i viktiga kongressförhör
Michael Cohen, president Trumps forne "fixare", i Washington. Onsdagen är andra dagen av tre av hans vittnesmål i kongressen.

Trumps ex-advokat i viktiga kongressförhör

USATT

Parallellt med toppmötet mellan Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un har nu, för den amerikanske presidenten, minst lika viktiga möten inletts på hemmaplan.

Tolv tidszoner bort vittnar hans forne advokat i USA:s kongress.

Jag uppskattar chansen att klara upp detta och säga sanningen, förklarar Michael Cohen, tidigare känd som Trumps ”fixare”, för medier efter att ha vittnat bakom stängda dörrar på tisdagen.

Cohen jobbade för Trump från 2006 fram till förra året. Han har varit presidentens personlige advokat, vice vd för Trumps företagsgrupp och en av presidentens närmaste medarbetare som, när de arbetade tillsammans, sade sig villig att ”ta en kula” för honom.

I december dömdes Cohen till tre års fängelse för att under valrörelsen 2016 ha betalat kvinnor, bland andra porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Trumps roll knäckfråga

Åtalet och domen mot Cohen är ett av resultaten av den större så kallade Rysslandsutredningen, som sedan 2017 undersöker rysk inblandning i USA:s presidentval – en utredning som ryckt allt närmare presidenten själv.

För allmänheten blir det mer spännande på onsdagen, då överläggningarna i Washington är offentliga – samma dag som mötet mellan presidenten och Kim Jong-Un startar i Hanoi. Frågorna väntas handla om Trumps affärsverksamhet, hans pengatransaktioner och om dessa kan kopplas till misstänkt valpåverkan samt om Trump följt reglerna kring kampanjfinansiering.

Men frågorna från representanthusets utredningsutskott väntas också kretsa kring det som blivit knäckfrågan i Rysslandsutredningen: Om presidenten själv uppmanat Michael Cohen, eller någon annan av sina nära medarbetare, att ljuga för kongressen.

Inte längre lojal

Cohen själv har under en tid samarbetat med utredarna och uttalade i en intervju med ABC i december att han är ”färdig med att vara lojal mot president Trump”. Han har varit öppen med sin vilja att vittna och skrev nyligen på Twitter: ”Jag ser fram emot att det amerikanska folket ska få höra min historia, med min röst!”. Han märkte inlägget med hashtaggen ”sanning”.

Utfrågningen har vid två tidigare tillfällen skjutits upp av Michael Cohen själv, som uppgett att han känt sig hotad av presidenten och dennes advokat.

About Sten

Check Also

Positivare tongångar inom USA:s industri

EkonomiTT-Reuters Tongångarna inom USA:s industri är nu något mera positiva efter det att inköpschefsindex i …