Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Trustor-man åtalas för nytt ekobrott
Thomas Jisander, som numera heter något annat, åtalas för ny ekonomisk brottslighet. Arkivbild.

Trustor-man åtalas för nytt ekobrott

BrottTT

En av männen bakom den så kallade Trustorhärvan åtalas för nya ekonomiska brott. Mannen, som då hette Thomas Jisander men nu bytt namn, misstänks för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Bakom de här misstankarna döljer det sig ett bedrägeriförsök riktat mot norska Eksportkreditt, säger vice chefsåklagare Henric Fagher till Ekot i Sveriges Radio.

Jisander och en medåtalad, en man i 40-årsåldern, misstänks för att ha försökt lura till sig ett stort lån från ett norskt bolag.

Ett bolag hemmahörande i Göteborg har vänt sig till norska Eksportkreditt och då ansökt om ett lån om cirka 120 miljoner svenska kronor. Till grund för den här låneansökan har man lämnat osanna uppgifter och med dessa osanna uppgifter har man försökt vilseleda Eksportkreditt att bevilja lånet, säger Fagher.

Båda männen nekar till brott.

Trustorhärvan är ett de största ekobrotten i svensk rättshistoria. Den gången, 1997, fördes hundratals miljoner kronor från investmentbolaget Trustor till konton utomlands. Thomas Jisander var den ende som dömdes till fängelse för härvan, ett straff som han har avtjänat.

About Sten

Check Also

Sorg i Falkenberg efter dödsbudet

FörsvinnandeTT In i det sista arbetade tusentals människor mer eller mindre dygnet runt med sökandet …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.