Home / Nyheter / Inrikes / TT:s morgon-pm fredag den 22 september 2017

TT:s morgon-pm fredag den 22 september 2017

NATTENS FEM VIKTIGASTE NYHETER:

Kim Jong-Un: Trump får betala dyrt – UTRIKES, VIDEO

Många vill hjälpa till i Mexico City – UTRIKES

Efterlyst svensk greps i Wien – INRIKES

Frankrike tvekar öppet om vinter-OS – SPORT

Svårt skadad i husvagnsbrand – INRIKES

God morgon! I dag räknar vi med följande material:

INRIKES

Fritzon kallas till riksdagen om månggifte

I våras gav riksdagen i uppdrag till regeringen att tillsätta en utredning med målet att månggiften som ingåtts utomlands inte längre ska accepteras i Sverige. Nu tycker Allianspartierna att frågan dras i långbänk och kräver att ansvariga statsrådet Heléne Fritzon (S) förklarar sig i riksdagen.

2 100 tecken och fakta utsänt.

Artikelnamn: månggifte

Dom om Göteborgsbomberna

Tre män dömdes för bland annat allmänfarlig ödeläggelse för tre bomber i Göteborg i vintras. I dag klockan 11 kommer hovrättsdomen.

1 200 tecken utsänt. Fakta. Uppdateras efter domen.

Artikelnamn: göteborgsbomber

Bildt får kritik av kidnappads familj

Familjen till Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011, riktar kritik mot den dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i en ny radiodokumentär om fallet.

1 200 tecken utsänt.

Artikelnamn: malisvenskkritik

Billig medicin bromsas av rika länder

FN:s arbete för billiga mediciner bromsas av ett antal länder, menar hjälporganisationen Oxfam, som vill att FN:s generalsekreterare ska prioritera frågan om medicinpriser under 2018.

1 200 tecken klockan 8.

Artikelnamn: medicinpriser

EKONOMI

Norrländsk lyxprodukt ännu dyrare

Premiärfisket bjöd på en ”skaplig” fångst, säger de fiskare som lägger till på Storön utanför Kalix till TT. Men nu talas det om att Kalix löjrom blir ännu dyrare i år.

3 000 tecken med fakta klockan 8. Färska bilder.

Artikelnamn: löjrom

UTRIKES

Kim Jong-Un: Trump får betala dyrt

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un säger att han kommer att tvinga USA:s president Donald Trump att ”betala dyrt” för att han hotat med att förstöra Nordkorea. Efter Trumps uppmärksammade FN-tal i veckan kallar diktatorn honom ”mentalt störd” och ”senil”.

2 200 tecken utsänt.

Artikelnamn: nordkorea-oro

Theresa May håller linjetal om brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska hålla linjetal om brexit i Florens i Italien klockan 14. Enligt BBC vill hon ha en uppgörelse med EU där brexit får en två år lång övergångsperiod.

Uppdateras från förmiddagen. 3 000 tecken med fakta klockan 16.

Artikelnamn: storbrit-brexit

Merkel slutspurtar i München

Än är valet inte vunnet, trots ett rejält försprång i opinionen. Säkerhetsfrågor, utrikespolitik och en och annan rallarsving mot utmanaren Martin Schulz kan tänkas stå på agendan när den tyska förbundskanslern och kristdemokraten Angela Merkel i kväll slutspurtar i München.

Startbit om 1 200 tecken klockan 12, 3 000 tecken klockan 20. Fakta. Nytagna bilder.

Vi kommer även med en ordentlig faktaruta – här är de största partierna i Tyskland och vad de står för (se tysk-partier).

Artikelnamn: tysk-valspurt

”Populister är sååå 1945”

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland väntas komma in i parlamentet i helgens tyska val. Det vill dragqueengruppen Travesti för Tyskland sätta stopp för. Med peruker, klackar och kreativa valaffischer har den Berlinbaserade ensemblen gett sig in i valrörelsen.

Minst 2 000 tecken klockan 19. Fakta. Nytagna bilder.

Artikelnamn: tysk-satirprotest

Kurdernas långa strävan efter en egen stat

De är världens största folk utan en egen stat. Den kurdiska drömmen om ett eget land går långt tillbaka och är en historia kantad av svek och brutna löften.

3 000 tecken under förmiddagen. Flera faktarutor.

Artikelnamn: irak-kurdistandröm

SPORT

Bäckström inför NHL-säsongen

Washington är ofta dominant i NHL:s grundserie, för att sedan åka ut tidigt i Stanley Cup-slutspelet. Den här säsongen hoppas Nicklas Bäckström att fler spelare ska kliva fram.

2 800 tecken utsänt. Fakta. Bilder.

Artikelnamn: nhl-

Inför VM-deltävlingen i speedway på Friends

Fredrik Lindgren ligger fyra i den jämna VM-serien i speedway. I lördagens tävling på Friends arena hoppas han närma sig totalledaren Jason Doyle från Australien.

2 500 tecken klockan 17. Fakta.

Artikelnamn: speedvm-

Inför Stockholmsderbyt i allsvenskan

Djurgårdens fotbollsherrar har pressträff inför söndagens 08-derby mot Hammarby. Den allsvenska tabelltvåan tränar först på Tele2 arena och möter sedan medierna på Kaknäs vid 13-tiden.

2 500 tecken klockan 17. Fakta.

Artikelnamn: allsv-

NÖJE OCH KULTUR

Mikael Niemi gör väckelsepredikant till kriminaltekniker

När Mikael Niemi återvänder med en ny roman har han låtit väckelsepredikanten Lars Lewi Laestadius bli kriminaltekniker. I ”Koka björn” får prästen ett otäckt dödsfall på halsen, en ung vallpiga hittas död och kroppens skador tyder på att det är en björn som tagit hennes liv. Vi intervjuar Mikael Niemi.

3 800 tecken plus fakta och bilder klockan 12.

Artikelnamn: mikaelniemi-kultur

Salehs thriller blev internationell succé

Tarik Salehs thriller ”The Nile Hilton incident” har redan vunnit pris på Sundancefestivalen, sålts till 36 länder och blivit en publiksuccé i Frankrike. Nu är det äntligen dags för biopremiär i Sverige. Vi har intervjuat Saleh.

3 500 tecken plus fakta och bilder klockan 10.

Artikelnamn: tariksaleh

Tom Hanks spelar Ove

Det blir storstjärnan Tom Hanks som spelar Ove i Hollywood-versionen av ”En man som heter Ove”.

1 600 tecken utsänt.

Artikelnamn: tomhanksove

VIDEO

Nytt hot från Nordkorea

Nordkorea svarar på USA:s hot med nya hot. Landet kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien mot USA, säger diktatorn Kim Jong-Un, och kallar president Donald Trump ”mentalt störd”.

Svenska saknad efter Marias framfart

I sitt kölvatten har stormen Maria lämnat stor förödelse på mindre öar i södra Karibien. 18 människor har hittills konstaterats omkomna. En svenska finns bland de saknade på Dominica.

PRESSKONFERENSER OCH ÖVRIGT

GÖTEBORG

Hovrättsdom mot tre män som dömdes för bland annat allmänfarlig ödeläggelse för tre bomber i Göteborg i vintras, Hovrätten för västra Sverige, kl 11.

SOLNA

Telia Company håller pressträff med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan. Styrelseordförande Marie Ehrling, vd och koncernchef Johan Dennelind och chefsjurist Jonas Bengtsson deltar, Telia Companys huvudkontor, Stjärntorget 1, kl 10.

STOCKHOLM

Riksbanken presenterar en rapport för en framtida e-krona samt ett koncept som de tagit fram. Eva Julin och Björn Segendorff, som båda arbetar i projektet, berättar mer om hur långt de hittills har kommit, Riksbanken, Brunkebergstorg 11, kl 8.

EU-nämnden diskuterar förhandlingsläget kring brexit, kl 9.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip närvarar vid minnesgudstjänst för överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister i Slottskyrkan, Stockholms slott.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip deltar vid Sverigemiddagen, Slottet.

STATISTIK

Sverige:

SCB: Finansräkenskaper kvartal och år, andra kvartalet, kl 9.30.

Frågor om utgivningen besvaras av nyhetschef Rebecka Fogelmarck telefon 08-692 27 00. Redaktionen nås också via mejl: redaktionen@tt.se.

About Sten

Check Also

Löfven: Beslut om coronakommission inom kort

CoronavirusetTT Regeringen kommer att fatta beslut om att tillsätta en så kallad coronakommission före sommaren, …