Home / Nyheter / Inrikes / TT:s pm för helgen och måndag 23–25 september 2017

TT:s pm för helgen och måndag 23–25 september 2017

Inför helgen och måndag vill vi tipsa om följande:

LÖRDAG

INRIKES

Svenskkurder: Självständighet kan inte vänta

Allt fler hinder har tornat upp sig inför folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan. Men bland många svenskkurder är övertygelsen stark – det är nu eller aldrig.

2 800 tecken med fakta.

Artikelnamn: irakkurdsverige

Maneten saknar hjärna – ändå sover den

Det brukar hävdas att vi sover för att vår hjärna behöver vila och laddas om. Men vad ska man då säga om maneter? De sover också enligt en ny studie – trots att de helt saknar hjärna.

1200 tecken och fakta.

EKONOMI

Handeln tar kliv mot digitala kvitton

Papperskvitton kan snart vara ett minne blott. Handeln har börjat ta kliv mot ett kvittolöst samhälle.

”Det är på gång”, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk handel.

1 800 tecken.

Artikelnamn: digitalakvitton

UTRIKES

Koalitionsfrågan i fokus i tyska valet

Angela Merkels kristdemokrater går av allt att döma segrande ur helgens tyska val, men utan parlamentsmajoritet ingen regering. Blir det ännu ett konvenansäktenskap med socialdemokrater – eller ny mark med liberaler och gröna?

3 500 tecken klockan 8. Fakta. Nytagna bilder.

Artikelnamn: tysk-valkoalition

”Populister är sååå 1945”

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland väntas komma in i parlamentet i helgens tyska val. Det vill dragqueengruppen Travesti för Tyskland sätta stopp för. Med peruker, klackar och kreativa valaffischer har den Berlinbaserade ensemblen gett sig in i valrörelsen.

Minst 2 000 tecken klockan 19. Fakta. Nytagna bilder.

Artikelnamn: tysk-satirprotest

SPORT

Sju SHL-matcher

Malmö-Brynäs, Rögle-Skellefteå, Växjö-Örebro, HV71-Linköping (alla 15.15), Luleå-Djurgården, Karlskrona-Mora (båda 18.00), Färjestad-Frölunda (19.00) möts i SHL-hockeyn. Vi är på plats i Jönköping och Karlskrona.

1 800 tecken på slutsignal, 2 200 tecken cirka en timme senare. Kortare texter en halvtimme efter slutsignal om Malmö-Brynäs, Rögle-Skellefteå, Växjö-Örebro, Luleå_Djurgården och Färjestad_Frölunda (19.00). Bilder från Malmö och Jönköping.

Artikelnamn: shl-

Speedwayfest på Friends arena

Svenske speedwaystjärnan Fredrik Lindgren, fyra i den jämna VM-serien, jagar viktiga poäng i deltävlingen på Friends arena. Start klockan 19.00.

Löpande rapportering, slutversion på minst 2 200 tecken klockan 22.30. Fakta. Bilder.

Artikelnamn: speedvm-

En match i fotbollsallsvenskan

Nästjumbon Halmstad jagar viktiga poäng mot IFK Norrköping i allsvenskan. Vi är på plats på Örjans Vall där det är avspark klockan 14.00.

1 800 tecken på slutsignal, 2 200 tecken cirka en timme senare. Bilder.

Artikelnamn: allsv-

Linjelopp i cykel-VM

Emilia Fahlin är på förhand det största svenskhoppet i VM:s linjelopp i Bergen. Start klockan 13.15.

Text klockan 18, längd beroende på svenska resultat.

Artikelnamn: cykelvm-

NÖJE OCH KULTUR

Kikki Danielsson i hetluften igen

Kikki Danielsson har precis släppt tredje delen i sin skivtrilogi ”Portrait of a painted lady”. Samtidigt börjar tv-premiären för ”Så mycket bättre”, där hon är en av årets deltagare, närma sig. Vi intervjuar henne.

2 200 tecken plus fakta och bilder klockan 10.

Artikelnamn: kikkid

PRESSKONFERENSER OCH ÖVRIGT

HELA LANDET

Festivalen Astronomins dag och natt på temat Vintergatan.

NYNÄSHAMN

Försvarsmaktsövningen Aurora 17. Nynäshamns gästhamn. Samling på Fiskargränd kl 12.30 för transport med båt till HMS Carlskrona.

STOCKHOLM

Ekots lördagsintervju med ÖB Micael Bydén – med rätt av öva. Sänds i P1, kl 12.55.

Fastighetsmässan Köpa hus utomlands (pågår till den 24 september), Stockholmsmässan i Älvsjö.

TOKYO

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson besöker Japan är att byta erfarenheter om framtidens jobb och jämställdhet på arbetsmarknaden (pågår till den 30 september).

SÖNDAG

INRIKES

Så rustar sjukhusen mot hot och våld

Hot och våld på sjukhusens akutmottagningar – hur allvarliga är problemen? TT har ringt runt till flera sjukhus,

3000 tecken, fakta och nytagna bilder.

Även sidotext med sjuksköterskor.

Artikelnamn: sjukhushot

Hummerfisket startar med nya regler

På måndag drar hummerfisket i gång, men det finns en hel del ändrade regler som både yrkes- och fritidsfiskare bör hålla koll på. Reglerna ska få stopp på olaglig försäljning av hummer.

2 500 tecken och fakta. Nytagna bilder.

Artikelnamn: hummer

Nobelpriset: Varför så lång väntan?

Den andra oktober inleds Nobelveckan. En fråga som alltid uppstår är varför vissa forskare får vänta extremt länge innan de belönas medan andra får priset ganska snabbt efter upptäckten.

Varför så stor skillnad? En faktor är personligheten hos experterna som utser pristagarna.

2500 tecken, bilder, fakta.

Artikelnamn: nobelväntan

EKONOMI

Dollarraset slår mot småsparare

Dollarraset under sommaren har slagit hårt mot svenska småsparare. Många av de populära USA-fonderna ligger på minus och Apple-aktien som har gått bra i USA har för svenska spararen varit en minusaffär.

2 800 tecken med fakta. Grafik.

Artikelnamn: dollarsparande

Ekonomiskt stålbad väntar fria kurder

På måndag är det dags för den historiska folkomröstningen för självständighet i irakiska Kurdistan, och det mesta tyder på ett ja. Men den hett efterlängtade omröstningen äger rum samtidigt som regionen genomgår sitt värsta ekonomiska stålbad någonsin.

2 500 tecken med fakta.

Artikelnamn: kurd-ekonomi

UTRIKES

Tyskland går till valurnorna

Drygt 60 miljoner tyskar har i dag möjlighet att rösta fram landets nästa parlament. Högerpopulistiska AFD och liberala FDP väntas komma in – men Angela Merkels kristdemokrater leder stort i mätningarna. Vallokalerna stänger klockan 18 och resultaten börjar rulla in strax efteråt.

Startbit klockan 10. Löpande rapportering och direktrapportering samt flera sidotexter under dagen. Minst 3 000 tecken klockan 20. Fakta. Nytagna bilder.

Artikelnamn: tysk-val

Många utmaningar väntar nästa tyska regering

Efter Tysklands parlamentsval väntar tuffa koalitionsförhandlingar – och en rad kniviga framtidsfrågor.

Digitalisering och infrastruktur är två ämnen som kommit i skymundan i valrörelsen, men som pockar på uppmärksamhet den närmaste tiden.

3 000 tecken klockan 12. Fakta. Nytagna bilder.

Artikelnamn: tysk-valframtid

Propaganda styr bilden i Burma

Fördomar, desinformation och rena lögner sprids i medier och av regeringen i Burma, enligt flera experter. Det gör att folket i landet har en skev bild av våldsamheterna mot rohingyer, som av FN beskrivs som etnisk rensning.

3500 tecken tidig morgon. Fakta.

Artikelnamn: burma-propaganda

”Sextande” USA-politiker får sitt straff

Sex, lögner, brott – och makt på den absolut högsta nivån. Historien om den amerikanske tidigare kongressledamoten Anthony Weiner tycks ha allt – och på måndag får han sitt straff.

2 500 tecken med fakta.

Artikelnamn: usa-weiner

SPORT

Stockholmsderby i fotbollallsvenskan

Storpublik väntas när tvåan Djurgården möter Hammarby i ett hett Stockholmsderby. Övriga matcher: Kalmar FF-Östersunds FK, Jönköpings S-Gif Sundsvall, Häcken-AIK (båda 17.30). Vi är på plats i Stockholm, Kalmar och Göteborg.

1 800 tecken på slutsignal, 2 200 tecken cirka en timme senare. Minst 1 200 tecken en halvtimme efter slutsignal om Jönköpings S-Gif Sundsvall. Bilder från samtliga matcher.

Artikelnamn: allsv-

Topplagen spelar i damallsvenskan

Guldkampen går vidare när damallsvenskan startar om efter landslagsuppehållet. Serieledande Linköping tar emot Vittsjö medan tvåan Rosengård har bortamatch mot Örebro.

Löpande rapportering, slutversion på minst 1 800 tecken klockan 19. Bilder från Göteborg-Kristianstad.

Artikelnamn: damallsv-

NÖJE OCH KULTUR

Supergruppen Cyhra släpper debutskiva

Nystartade bandet Cyhra består av medlemmar från Amaranthe och In Flames. Förstasingeln ”Karma” följs av debutalbumet ”Letters to myself” den 20 oktober. Vi har tagit ett snack med den hajpade ”supergruppen”.

2 200 tecken plus fakta och bilder klockan 10.

Artikelnamn: cyhra

PRESSKONFERENSER OCH ÖVRIGT

BRASILIA

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i Brasilien tillsammans med en delegation för att stärka det strategiska partnerskapet mellan Sverige och Brasilien. Fokus för resan är att främja ett ökat samarbete inom området cirkulär och biobaserad ekonomi.

GÖTEBORG

Distinguished Gentlemans Drive där herrar och damer i hundratals städer över hela världen klär upp sig i sina bästa kostymer, tvinnar sina mustascher och gränslar sina klassiska vintagemotorcyklar för att samla in pengar och öka medvetenheten om mäns hälsa, särskilt prostatacancer och mäns mentala hälsa.

LINKÖPING

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) besöker bo- och samhällsexpo Vallastaden. Presskonferens vid presscentret, kl 14.30, kl 13.

STOCKHOLM

Fores, Liberal debatt och Ohlininstitutet arrangerar en tysk valvaka med Malin Johansson från Tysk-Svenska Handelskammaren, Fores vd Mattias Goldmann och Svend Dahl från Liberala Nyhetsbyrån, Kungsbroplan 2, kl 16.30.

SVT:s Agenda intervjuar EU-minister Ann Linde (S) om valet i Tyskland och hur valresultatet påverkar Sverige och EU, kl 21.15.

Fastighetsmässan Köpa hus utomlands (pågår till den 24 september), Stockholmsmässan i Älvsjö.

VISBY/STOCKHOLM

Försvarsmaktsövningen Aurora 17. Stridens konsekvenser (totalförsvarsmoment), Gotland. Samt så deltar ÖB vid utställning- och förevisningsdag på Gärdet, Stockholm.

MÅNDAG

VECKOPAKET

I dag publicerar vi vårt veckopaket, som innehåller TT-forsk samt en nyhetsfördjupning inom inrikesområdet.

Åsikterna om socker går minst sagt isär. Medan vissa kallar det en beroendeframkallande drog som ligger bakom en rad sjukdomar tonar andra ner riskerna rejält. Och nu kommer svensköversättningen på en bok som kan sätta ytterligare fyr på debatten. (TTVP-sockerbok).

Vissa arter av primater kan förstöra naturen lika grundligt som människor, enligt en ny studie av krabbmakaker i Thailand. Forskarna fann att makakerna var så effektiva när de letade efter krabbor, snäckor och ostron längs stränderna att skaldjuren minskade med 70 procent. Det visar att inte bara människor kan överexploatera sin omgivning. (TTVP-forsk-apmarodörer).

INRIKES

Skogsmulle bastar 60

Skogsmulle har hunnit bli 60 år och för många barn är den grönklädde figuren med rufsigt hår fortfarande en välkommen figur i skogen. Samtidigt står Mulle inför nya utmaningar i en tid när mobiler och surfplattor stjäl en stor del av barnens uppmärksamhet.

2800 tecken, fakta ocn nytagna bilder under morgonen.

Artikelnamn: skogsmulle

Aurora övar luftlandssättning med helikopter

Försvarsövningen Aurora fortsätter. TT bevakar en luftlandssättning med helikopter.

1800 tecken, fakta och nytagna bilder.

Artikelnamn: försvarsövning

EKONOMI

Nordkorea ökar intresset för svenska sensorer

Oroligheterna på den koreanska halvön har ökat intresset för svenska sensorer som kan upptäcka kärnvapenprov.

2 200 tecken och fakta. Grafik med världskarta som visar var sensorerna används. Storlek 4×100.

Artikelnamn: scienta

Renoveringar fick extra snurr på byggmaterial

Många har greppat hammaren under sommaren. Det tror i alla fall Byggmaterialhandlarna är en av förklaringarna till att försäljningen av byggmaterial till konsumenter peakat under sommaren.

2000 tecken klockan 06. Fakta.

UTRIKES

Det betyder valresultatet i Tyskland

Vi följer upp resultatet av det tyska valet till förbundsdagen.

Uppdateras från tidig morgon. 3000 tecken med fakta klockan 16.

Artikelnamn: tysk-val

Kurdisk folkomröstning om självständighet

Kurderna i norra Irak planerar att hålla en kritiserad folkomröstning om självständighet för den kurdiska regionen.

Löpande rapportering. Fakta.

3000 tecken med fakta klockan 16.

Artikelnamn: irak-kurdistanomröst

Fjärde förhandlingsrundan om brexit

Kan parterna komma närmare varandra den här gången? Det är frågan när förhandlingsrunda fyra om Storbritanniens väntande utträde ur EU inleds i Bryssel.

Minst 1 800 tecken plus fakta, senast klockan 17.

Artikelnamn: eu-brexit

Sexbrottsdom mot USA-politiker

Den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner väntas få sitt straff av en domare i New York. Domstolen har redan funnit honom skyldig till att ha skickat sexbilder och sexmeddelanden (så kallad sexting) till en 15-årig flicka.

Uppdateras under eftermiddagen. 2000 tecken med fakta under kvällen.

Artikelnamn: usa-weiner

EU-ministrar diskuterar Polen

Polens fortsatta vägran att rätta sig efter EU-kommissions kritik mot skötseln av rättsväsendet ska diskuteras när medlemsländernas EU-ministrar samlas i Bryssel.

Minst 1 200 tecken plus fakta, senast klockan 16.

Artikelnamn: eu-polen

SPORT

Tre matcher i fotbollsallsvenskan

Malmö FF kan befästa sin ledning i allsvenskan när de möter Elfsborg. Ytterligare två matcher spelas i herrarnas högsta fotbollsserie; AFC Eskilstuna-IFK Göteborg och Sirius-Örebro. Vi är på plats i Malmö och Uppsala.

1 800 tecken på slutsignal, 2 200 tecken cirka en timme senare. Minst 1 200 tecken en halvtimme efter slutsignal om AFC Eskilstuna-IFK Göteborg. Bilder från samtliga matcher.

Artikelnamn: allsv-

Inför Champions League

Förhands inför tisdagens matcher i Champions League där bland annat Emil Forsbergs Leipzig möter Besiktas på bortaplan. Bland övriga matcher denna kväll märks Alexander Isaks Dortmund mot Real Madrid och Monaco med Feyenoord med Sam Larsson.

1 800 tecken klockan 16. Fakta. Bilder.

Artikelnamn: champ-

Inför första SM-finalen i speedway

Elit Vetlanda har varit de senaste årens dominant i svensk speedway. Nu är laget klart för ännu en SM-final. På tisdagen avgörs den första av två finaler mot Smederna från Eskilstuna. Förhandstext.

Minst 1 200 tecken klockan 16. Fakta. Bilder.

Artikelnamn: speed-

NÖJE OCH KULTUR

Här är årets bönder i ”Bonde söker fru”

Ett av svensk tv:s mest populära mysprogram är snart tillbaka i rutan igen. Vi går på presskonferens för ”Bonde söker fru” och träffar årets bönder, samt programledaren Linda Lindorff.

2500 tecken plus fakta och bilder klockan 15.

Artikelnamn: bondesökerfru

Kvantfysik och kärlek

Det oändligt svåra i att få till det, trots att båda verkligen vill. Om det handlar Broadway-succén ”Dimensioner” som nu får premiär på Riksteatern.

1200 tecken plus fakta och bilder klockan 10.

Artikelnamn: dimensioner-kultur

Janne ”Loffe” Carlsson begravs

Måndagen den 25 september förs skådespelaren och musikern Janne ”Loffe” Carlsson till den sista vilan. Begravningen hålls i Katarina kyrka.

Kort text med bild.

Artikelnamn: loffebegravning

PRESSKONFERENSER OCH ÖVRIGT

BERLIN

Finansmarknadsminister Per Bolund talar på konferensen UNPRI (United Nations Principles of Responsible Investments) som samlar investerare från hela världen för att diskutera hur hållbarhet kan implementeras i kapitalförvaltningen.

GÖTEBORG

Klockan 7 går startskottet för årets hummerfiske och i år med skärpta bestämmelser med syfte att återuppbygga hummerbeståndet. Medier får följa med Sjöräddningssällskapet under morgontimmarna för att snabbt finnas tillhands för hummerfiskarna om något skulle hända, Sjöräddningssällskapet, Talattagatan 24, Västra Frölunda, kl 7.

NORRKÖPING/LINKÖPING

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besöker Borgsmoskolan, Dalviksgatan 75, Norrköping, kl 9.30, invigningstalar på Spridningskonferens Stora kliv mot nytt liv, Linköping konsert och kongress, Konstistoriegatan 7, Linköping, kl 13, möte om snabbspåret med Region Östergötland, Linköpings universitet, kl 14, samtal med Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund, Berzeliusskolan, Gustav Adolfsgatan 25, Linköping, kl 15.30.

STOCKHOLM

Dom i mål mot 32-årig man som misstänks för folkrättsbrott i januari 2014 i Syrien, Södertörns tingsrätt, Björnkullavägen 5 A, Huddinge, kl 11.

Stiftelsen Forska Sverige arrangerar temadag om hur stärkt ledarskap kan göra Sverige konkurrenskraftigt inom medicinsk forskning, innovation och vård, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), Ulf Kristersson (M) och Karolinska Institutets nya rektor Ole Petter Ottersen medverkar, Gamla Riksarkivet, Birger Jarls torg 2A, kl 13.45.

VISBY

Riksdagens talman Urban Ahlin besöker landshövding Cecilia Schelin Seidegård, information om Gotland samt om Försvarsmaktens återetablering och det säkerhetspolitiska läget, landshövdingens residens, Visby, kl 9, besök på Moving floor, Ekeby, kl 10.15, besök på företagshotellet Stava gård, Barlingbo, kl 11.30, besök på Skidcar, Halkkörningsbanan, Östra Visby, kl 13.30, besök på Uppsala Universitet Campus Gotland, kl 15.

STATISTIK

Sverige:

Arbetsförmedlingens veckostatistik, kl 10.45.

About Sten

Check Also

Macchiarini-visselblåsare vill ha ersättning

MedicinTT De personer som slog larm om kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning vänder sig nu …