Home / Ekonomi / Turkiet kan behöva IMF-hjälp
Turkiska liran har tappat omkring 20 procent mot dollarn sedan relationen med USA surnat ytterligare. Arkivbild.

Turkiet kan behöva IMF-hjälp

EkonomiTT

Turkiets ekonomiska kris kan tvinga landet att be om nödhjälp från Internationella valutafonden (IMF) – en ordentlig prestigeförlust för president Erdogan.

Centralbankens krisåtgärder fick omedelbar effekt – åtminstone tillfälligt.

Efter att USA:s president Donald Trump riktat nya tuffare strafftullar mot turkiskt stål och aluminium i fredags har landets valuta fallit ytterligare. För att dämpa oron på marknaderna sade Turkiets finansminister Berat Albayrak i en intervju med turkiska tidningen Hurriyet att ett åtgärdspaket ska implementeras.

Det är ett allvarligt läge, främst för Turkiet, säger Per Hammarlund, aktiestrateg för tillväxtmarknader på storbanken SEB.

Kännbara band

Och det skapar också finansiell oro i omvärlden, även om Turkiets ekonomi är relativt liten. Men det finns en del europeiska banker som har en hel del utlåning till turkarna, främst den spanska banken BBVA.

Det finns kännbara band från banksektorn om krisen förvärras, säger Hammarlund samtidigt som bankaktierna i Europa faller generellt.

Men medan politikerna avvaktar agerar centralbanken. För att stötta den turkiska liran sade landets centralbank på måndagsmorgonen att den med alla till buds stående medel ska säkra den finansiella stabiliteten, bland annat genom att sänka bankernas reservkrav samt att man kommer förse bankerna med den likviditet som behövs. Dessutom gjordes en variant på räntehöjning, trots att president Erdogan sagt att han inte vill se högre räntor.

Förtroendekris

Centralbankens åtgärder fick effekt och bromsade raset. På måndagseftermiddagen kostar en dollar närmare sju lira, men svängningarna är kraftiga. Under nattens Asienhandel var den turkiska valutan nere och vände på 7:24 mot dollarn och sedan årsskiftet handlar det om ett ras på över 40 procent, till stora delar som en följd av oro för vad president Erdogans politik ska innebära för ekonomin. Förtroendet bättrades inte på av att han nyligen tillsatte svärsonen som finansminister.

Främst handlar det om en förtroendekris för Turkiets ekonomi, enligt Hammarlund, som nu förstärks när Donald Trumps tullåtgärder riskerar att dränera landet på finansiering från utlandet. Och för att återfå förtroendet kan det komma att behövas ett finansiellt ankare i form av IMF, tror han.

Men det lär ta tid, det är en prestigeförlust för Erdogan, säger Hammarlund.

Men eftersom USA måste godkänna en sådan nödhjälp från IMF, lär det behövas en förbättrad relation länderna emellan först.

Alternativen rysk eller kinesisk pengahjälp tror han mindre på.

About Sten

Check Also

Sifo: Fortsatt tufft för M

PolitikTT Det går fortsatt knackigt i opinionen för Moderaterna, enligt Svensk väljaropinion – en sammanställning …