Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Turkiet och USA ense om säkerhetszon i Syrien
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Arkivbild

Turkiet och USA ense om säkerhetszon i Syrien

SyrienTT-AFP-Reuters

Turkiet och USA är överens om att upprätta en säkerhetszon i nordöstra Syrien där den kurdiska YPG-milisen inte ska få tillträde.

Samtidigt kommer uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

En gemensam ledningscentral kommer att öppnas i nästa vecka för att organisera säkerhetszonen, uppger Turkiets försvarsminister Hulus Akar. Syftet är att skapa en buffert mellan den turkiska gränsen och områden som kontrolleras av YPG, som Turkiet betraktar som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan.

Turkiet har upprepade gånger hotat med att genomföra en militärinsats mot YPG-milisen öster om floden Eufrat.

Akar sade också att de båda länderna är överens om att YPG ska avlägsnas från området och att milisens tunga vapen ska tas i beslag. Washington har tidigare varit tveksamt till planerna eftersom USA har stöttat YPG i kampen mot terrorgruppen IS.

Under fredagen kom också uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Tretton av dem, varav fyra barn, dödades i en rysk flygräd vid ett flyktingläger nära staden Hass i södra Idlib. Ytterligare två barn dödades i syriska flyganfall i olika delar av regionen som kontrolleras av al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …