Hbtq-personer i Tanzania har tvingats under jord sedan regeringen manat till jakt på homosexuella. Arkivbild.

Tusentals anges i jakt på homosexuella

TanzaniaTT

Hbtq-personer i Tanzania tvingas gå under jord när regeringen manar till förföljelse av homosexuella.

Tusentals namn har redan strömmat in till myndigheterna och en kommitté ska genomsöka sociala medier.

Det är en mardrömslik situation och många känner skräck, chock och ovisshet inför vad som kommer att hända. Hur ska man göra, hålla sig hemma eller gå ut eftersom man vet att man redan är iakttagen? säger Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna.

Det var i måndags som guvernören i regionen Dar es Salaam, Paul Makonda, uppmanade allmänheten att rapportera in personer som misstänks vara homosexuella. Enligt Makonda har tusentals namn redan strömmat in till tanzaniska myndigheter – namn på personer som nu riskerar upp till 30 års fängelse.

De flesta gömmer sig. Men för dem som måste jobba och inte har möjlighet att gömma sig är det riktigt skrämmande, säger en hbtq-aktivist som bor i Dar es Salaam till tidningen Pink News.

Brott mot MR

Under en presskonferens i tisdags meddelade Makonda att en kommitté på 17 personer ska dammsuga sociala medier för att med hjälp av bilder och videor identifiera homosexuella.

Det är ett brott mot mänskliga rättigheter och ett hot mot hela hbtq-communityn, både i Tanzania men också globalt, säger Lindfors.

Hon förklarar att den pågående utvecklingen är en del av Makondas skarpa strategi för att inskränka mänskliga rättigheter.

När auktoritära och populistiska politiker vill urholka demokratin är det ofta just sexuella och reproduktiva hälsorättigheter som först attackeras.

Fördömer homosexualitet

Makonda har tidigare sagt att han förväntar sig kritik utomlands men att han inte kommer att vika sig.

Jag föredrar att reta upp de där länderna framför att reta upp Gud, sade han i måndags.

Samkönade sexuella relationer är förbjudna i Tanzania, även om de fällande domarna är få. Men attacker mot hbtq-personer har ökat sedan president John Magufuli tog makten 2015, enligt aktivister i landet. I juni förra året gick presidenten ut och sade att alla borde fördöma homosexualitet.

About Sten

Check Also

Minst 17 döda i indisk flygkrasch

IndienTT-Reuters Minst 17 personer har omkommit i en flygkrasch i Kozhikode i den sydindiska delstaten …