Åskådare och soldater firar segerdagen i Minsk, Vitryssland.

Tusentals firar i Minsk – trots coronakrisen

VitrysslandTT

Runt om i Europa har 75-års-jubileet av segern mot Nazityskland ställts in eller på annat sätt gjorts smittsäker – men inte i Vitryssland.

Under lördagen firades segerdagen med veteraner och tusentals glada åskådare, covid-19 till trots.

I grannlandet Ryssland ställdes det som väntades bli ett historiskt firande in av smittskyddsskäl. Ryssarna fick nöja sig med ett tv-sänt tal med Putin och bilder av ett ödsligt Röda torget.

Men i Vitryssland fattade president Aleksandr Lukasjenko ett annat beslut. Pandemin till trots firades dagen på gator och torg i Minsk, för att högtidlighålla minnet av segern och hedra dem som stred och dog i kampen mot nazismen.

4 000 soldater paraderade i den vitryska huvudstaden, och krigsveteraner utan ansiktsmasker syntes på hedersplatser bland de flaggviftande åskådarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I luften flög stridsplan och helikoptrar.

Vitryssland har sedan pandemins början haft en ljum inställning till smittskyddsåtgärder, och skolor och arbetsplatser har hållits öppna som vanligt i landet som nu rapporterat över 20 000 fall av smittan.

Lukasjenko har tidigare kallat reaktionerna på smittan för ”psykotiska”, och uppmanat medborgarna att bada bastu och dricka vodka för att ”förgifta” viruset.

Utöver Vitryssland har endast ett land i forna Sovjetunionen firat segern mot Nazityskland på vanligt vis: Turkmenistan. Till skillnad från Vitryssland har dock Turkmenistan inte rapporterat ett enda fall av smittan.

About Sten

Check Also

Neandertalgener ökar risken för svår covid

CoronavirusetTT En genvariant som vi har ärvt från neandertalarna ökar risken för att drabbas av …