Två barn från Honduras leker vid tågspåren invid gränsen mellan Guatemala och Mexiko, i Ciudad Hidalgo, på lördagen.

Tusentals migranter tågar vidare mot USA

CentralamerikaTT

De har tillryggalagt mil efter mil, och korsat två landgränser.

Nu fortsätter de tusentals centralamerikanerna vandra mot USA, för att söka skydd från sin våldsamma och fattiga vardag.

Mexikanska myndigheter har försökt stoppa migranterna från att ta sig över gränsen från Guatemala. Bland annat sattes kravallpolis in för att blockera gränsövergången vid bron över floden Suchiate.

Men de stod handfallna när många valde att ta sig över floden med flottar, eller genom att simma.

Drygt 5 000 människor har övernattat i tre läger i den mexikanska gränsstaden Ciudad Hidalgo, medan ytterligare 2 000 slagit läger utomhus på torget, uppger den lokala räddningstjänstens chef Gerardo Hernandez.

Det är verkligen fullt. Man kan inte ens ta sig fram där, det är så mycket folk, säger han till Reuters, och påpekar att allt än så länge gått fredligt till.

Den mexikanska regeringen talar dock om att endast omkring 900 migranter tagit sig över gränsen illegalt och att drygt 600 fått tillstånd att komma in i landet. Skillnaden i antal kan bero på att många migranter som bott och arbetat vid gränsen valt att ansluta sig till gruppen eftersom det är säkrare att resa tillsammans. Så skedde till exempel i våras, då en liknande migrantkaravan passerade.

På söndagen började de som tagit sig över att vandra vidare mot USA, rapporterar AFP:s utsända, som uppskattar antalet människor till flera tusen. De började sin långa vandring från den våldshärjade staden San Pedro Sula i Honduras i förra helgen.

USA:s president Donald Trump har pressat både Honduras, Guatemala och Mexiko att stoppa migranterna. Han har också hotat att placera ut militär vid USA:s södra gräns, och eventuellt helt stänga gränsen, om migranterna skulle nå dit.

About Sten

Check Also

Översvämningar på grekisk ö – bebis död

GreklandTT-AFP-Reuters Sju personer, bland dem en åtta månader gammal bebis, har dött sedan kraftiga regn …