Home / Utrikes / Asien / Tusentals tigrar dödade och sålda
Anställda i en thailändsk nationalpark undersöker ett beslagtaget tigerskinn. Arkivbild.

Tusentals tigrar dödade och sålda

VärldenTT-AFP

Mer än 2 300 tigrar har dödats och sålts illegalt sedan millennieskiftet. Beslagen av skinn, ben och hela tigrar – levande och döda – visar att efterfrågan är stor. Det finns få tecken på att arten återhämtar sig, varnar organisationen Traffic.

Traffic, som arbetar för att skydda hotade arter och hjälper regeringar att stoppa handeln med djurdelar, har publicerat en ny rapport byggd på siffror över beslag från hela världen de senaste 19 åren. Sammanlagt har 2 359 tigrar från 32 länder beslagtagits mellan 2000 och 2018. Skinn är allra vanligast, men organisationen ser en ökning av hela tigrar, både döda och levande.

År 1900 beräknas det ha funnits 100 000 tigrar på jorden. I dag finns det färre än 3 900 vilda tigrar.

Det ser ut som om vi förlorar den här striden, säger rapportens författare Kanitha Krishnsamy.

Mer än hälften av beslagen i Thailand och en tredjedel av dem i Vietnam de senaste decennierna har identifierats som djur som fötts upp i fångenskap. Tigerfarmare hävdar ofta att uppfödningen lättar trycket på de vilda tigrarna, men Traffic anser att den tvärtom minskar stigmat kring att köpa djurdelar.

Beslagen av tigrar från farmer är en viktig påminnelse om att uppfödningen underminerar försöken att skydda arterna och skapar tillfällen till pengatvätt och andra olagliga aktiviteter, säger Traffics brottsanalytiker Ramacandra Wong.

About Sten

Check Also

Spanien vill förlänga restriktioner på nytt

SpanienTT-Reuters Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppgav på söndagen att han kommer att be parlamentet om …