Brexit får Nent Group att flytta hem till Sverige. Arkivbild.

TV3 och Viaplay flyttar hem under svensk licens


EkonomiTT

TV3 och Viaplay flyttar hem till Sverige efter att ha sänt i över 30 år via Storbritannien. Det skriver Anders Jensen, vd för Nent Group, på Di Debatt .

TV-bolaget Nordic Entertainment Group, med bland annat Viaplay, TV3 och TV6 i portföljen, flyttar till Sverige vid årsskiftet. Flytten innebär bland annat att verksamheten hamnar under svensk tillsyn och att svenska regler kommer att tillämpas för reklamen i kanalerna. Ingen spritreklam och snävare reglering för spelreklamen.

“Efter över trettio år i Storbritannien kommer vi äntligen hem. I och med detta beslut blir vi den största kommersiella aktören i Norden och nu ska vi bygga vår internationella expansion med Sverige som bas. Vi ser fram emot att komma hem till våra rötter och bli en aktiv och ansvarstagande aktör i den svenska samhällsdebatten”, skriver vd Anders Jensen i en kommentar till TT.

Det var på nyårsafton 1987 som Jan Stenbeck lanserade Sveriges första kommersiella tv-kanal, TV3. Kanalen sände under brittisk licens via satellit från Storbritannien, för att kringgå de dåvarande svenska reglerna för TV-reklam.

Brexit uppges vara bakgrunden till flyttbeslutet, då bolaget bara tillåts att erbjuda tjänster inom EU från ett annat EU-land.

Rättad: I en tidigare version användes ett felaktigt bolagsnamn, bland annat i rubriken. Rätt namn är Viaplay.

About Sten

Check Also

Svagt uppåt på Stockholmsbörsen

BörsTT Stockholmsbörsen inledde uppåt på bred front, men tappade snabbt farten. OMXS-index ligger strax före …