Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Tysk brottsstudie pekar ut asylsökande
Nyårsnatten 2016 rapporterades många sexbrott och rån vid nyårsfirandet runt domen i Köln. Unga män från Nordafrika pekades ut som förövare. Arkivbild.

Tysk brottsstudie pekar ut asylsökande

BrottTT

Våldsbrotten i Tyskland har ökat i spåren av den stora flyktingströmmen 2015, visar en ny tysk studie. Unga män från Nordafrika, utan chans att få stanna, sticker särskilt ut.

Det är inte orimligt att det förhåller sig så i Sverige också, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Våldsbrotten i Tyskland var på nedgång men efter 2014–2015, då många asylsökande sökte sig till landet, ökar de igen. Kriminologen Christian Pfeiffer och hans forskarteam har gjort en djupdykning i brottsstatistiken i delstaten Niedersachsen och de ser ett samband med den stora ökningen av antalet asylsökande.

De tyska forskarna lyfter särskilt fram några förklaringar – unga män i den mest våldsaktiva åldern 14–30 år var överrepresenterade bland de asylsökande, det är mycket vanligare att brott anmäls om det är en utlänning som pekas ut som förövare och det är framför allt personer från länder som har liten chans att få stanna i landet som begår brott, ofta från Nordafrika.

Stöds av teorin

Tyskland och Sverige var bland de länder i Europa som tog emot flest flyktingar under 2015. Till Sverige kom runt 160 000 människor. Här har ingen motsvarande studie som den tyska gjorts, men Jerzy Sarnecki tror att den skulle visa liknande resultat.

Det är vad våra teorier säger. Unga män som lever under otrygga förhållanden med låg social kontroll, ja då ökar risken för brottslighet. Det är det vi undervisar våra studenter på A-kursen i kriminologi i, säger han.

I den tyska studien framkommer också en helt annan bild. Bland flyktingar från Syrien, Irak, Afghanistan och andra krigsområden med gott hopp om att få stanna ligger brottsligheten under genomsnittet.

Det är exakt vad du ska förvänta dig. De personerna är utsatta för hög grad av social kontroll och de har oerhört mycket att förlora på att bete sig felaktigt, säger Jerzy Sarnecki.

Brist på kvinnor

Flera tyska medier rapporterar om studien och i det tyska nyhetsprogrammet Tagesschau pekar Christian Pfeiffer bland annat ut trångboddhet som ett problem. Och även bristen på kvinnor.

Ju högre andelen kvinnor är i en flyktinggrupp, desto lägre blir männens våldskriminalitet. Kvinnorna har en civiliserande inverkan, säger han i Tagesschau.

Därför tror Christian Pfeiffer på att öka möjligheterna till familjeåterförening för de som får stanna i Tyskland. För de som måste lämna landet tror han i stället på bättre återvändandeprogram och bättre samarbete med hemländerna.

About Sten

Check Also

Man död efter knivdåd i Borås

BrottTT En man som hittades knivskuren i stadsdelen Göta i Borås på tisdagen har avlidit …