En anställd vid Gamaleya Institute som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.

Tysk hälsominister skeptisk till ryskt vaccin

Ryssland/TysklandTT-Reuters

Tysklands hälsominister Jens Spahn anser att Rysslands nya vaccin mot coronaviruset inte har testats tillräckligt.

Det handlar inte om att bli först, det handlar om att ha ett effektivt, testat och därför säkert vaccin, säger han.

Ryssland blev det första landet i världen som godkände ett vaccin mot coronaviruset. President Vladimir Putin gav beskedet på tisdagen efter att vaccinet testats på människor under mindre än två månader. Kliniska tester för att säkerställa virusets säkerhet och effektivitet uppges vara i sitt slutskede.

Enligt Spahn kan det vara farligt att börja massvaccinera människor för tidigt, eftersom det – om det går fel – skulle kunna förstöra den acceptans som finns för vaccinering.

För att kunna lita på ett sådant vaccin anser jag att det är väldigt, väldigt viktigt, även under en pandemi, att göra ordentliga studier, relevanta tester och framför allt att offentliggöra dem. Problemet är att vi vet väldigt lite om det eftersom de ryska myndigheterna inte är särskilt transparenta, säger han till Deutschlandfunk radio.

Vaccinet har fått namnet ”Sputnik V”, efter den sovjetiska satelliten. Enligt Vladimir Putin är det helt säkert och bland annat har en av hans döttrar redan fått det och mått bra efteråt. Regeringsföreträdare uppger att det i första hand kommer att ges till vårdpersonal och sedan till lärare på frivillig basis från slutet av augusti eller början av september.

Massvaccineringar väntas inledas i Ryssland i oktober.

About Sten

Check Also

Nya helikopterräddningar vid USA-bränder

USATT-Reuters-AFP Torra vindar fortsatte att försvåra släckningsarbetet av de stora terrängbränderna i Kalifornien på tisdagen. …