Kinesiska toppolitiker i Hongkong vid en ceremoni 2017. Zhang Xiaoming står längst till vänster.

Demonstranter ordnade lasershow i Hongkong

HongkongTT-AFP-Reuters

På onsdagen samlades hundratals demonstranter i Hongkong för att iscensätta en lasershow sedan en student gripits för innehav av tio laserpekare.

Studenten greps på tisdagen för innehav av ”offensiva vapen”, vilket ledde till en nattlig protest utanför polisstationen som polisen skingrade med tårgas.

Såväl polis som demonstranter har använt laserpekare och starka strålkastare mot varandra, vilket gett ett närmast surrealistiskt skimmer åt flera våldsamma upplopp.

Laserpekarna används för att irritera poliserna och för att störa polisens kameror. Polisen använder i sin tur strålkastare för att identifiera demonstranter.

Då laserpekare ofta används för att peka mot stjärntecken under nattlig stjärnskådning samlades hundratals demonstranter vid Hongkongs rymdmuseum på onsdagskvällen lokal tid för en lasershow.

Hundratals dansande ljussken och laserprickar i olika färger lös upp museets kupolformade fasad medan folkmassan jublade och skanderade slagord.

Under tiden fortsätter protesterna på andra håll i Hongkong. Tidigare under onsdagen tågade hundratals tysta, svartklädda advokater längs Hongkongs gator för att visa sitt stöd för de demonstranter som kräver minskat kinesiskt inflytande i regionen.

Juristerna gick från Hongkongs högsta domstol till regionens justitiedepartement, i en marsch som enligt bedömare visar på den prodemokratiska proteströrelsens breda stöd.

Gatuprotester mot bland annat hårdnat kinesiskt styre har pågått av och till i flera månader i Hongkong. Så sent som på tisdagen sköt polis tårgas mot demonstranter i stadsdelen Sham Shui Po.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …