”Ulf Nilsons kolonialismvurmande, är bärande för liberal samhällsdiskurs”

Ulf Nilson, en relik bland liberala Expressens krönikörer har tittat ut underifrån sin sten och hyllat kolonialismen på några rader i onsdagens krönika. Han menar att även om kolonialismen inte var perfekt, så har den format historien positivt. Vid första läsningen av detta visste de flesta av oss nog inte om vi skulle skratta eller gråta – försvarar han verkligen kolonialismen? Det råder ju otvetydigt konsensus om att ingen försvarar Europas koloniala projekt, vars brutalitet och massiva skövlande av liv ses som en historisk skamfläck. Det har redan publicerats flera välskrivna artiklar som pedagogiskt förklarar att kolonialismen var grym, skoningslös, mordisk och dessutom bärande för Europas dominans över resurser och ideologi. Det är inte särskilt svårt att tillrättavisa Nilson, eftersom att han redan ses som en rasistisk galning som tidigare gjort utspel om hur ‘pursvenskarna’ håller på att försvinna i Sverige.

Vad som dock är skrämmande är att Expressen väljer att faktiskt publicera denna goja, som antagligen väldigt få i deras redaktion eller deras läsare skulle hålla med om. Det är ju inte utan att man ställer sig frågan, varför? Vilket intresse har en tidning som Expressen av att föra denna retorik? Jag vill mena att den egentliga konfliktlinjen inte står specifikt mellan antirasisterna och Ulf Nilson, även om han gärna får krypa tillbaka under sin sten. Det är i själva verket den bredare diskursen om våld som vi bör uppmärksamma.

Nilson pratar nämligen om krig och våld i flera av sina krönikor. Det är utifrån detta perspektiv som han också menar att kolonialismen spelade en viktig roll, den fungerade ”civiliserande” gentemot folk och grupper i uppror. Det ska vara ordning och reda i världen, och därför behövs det en rationell (vit) ordningsmakt som kan styra, civilisera och slå ned oönskade våldsinslag. Han gör med andra ord skillnad på ont och gott våld. I detta fall är det IS trupper som står för det onda våldet, och mycket riktigt så. Men vi ska dock inte anta att det resonemang som Nilson och hans kollegor framhåller skulle betyda ett stöd för den kurdiska frihetskampen om den skulle utvecklas till något samhällsomstörtande eller direkt utmanande mot en liberal samhällsordning. Besvärliga moment bör alltid slås ned av den rationella, ordningsbringande makten som håller de subversiva momenten i skick.

Denna typ av retorik, å andra sidan, fungerar strålande i en tidning som Expressen. Detta resonemang är i själva verket det överordnade i all liberal media. Efter 8:e mars i år var Expressen snabba med att sprida ”en alternativ historia” om vad som hänt när fyra feminister blev misshandlade i närapå ihjälslagna – det var minsann feministerna själva som anstiftat bråket mot nazisterna. Dessa uppgifter hade källa polismakten och Avpixlat. Några ursäkter kom knappast från Expressens sida efter att denna historia dementerats, utan vi har istället sett en ökande smutskastning av vänsteraktivister på samtliga liberala ledarsidor. Dessa måste också smutskastas, så att repressionen emot dem kan legitimeras.

Jag menar att detta, såväl som Ulf Nilsons kolonialismvurmande, är bärande för liberal samhällsdiskurs och att de som valt att publicera honom gör det för att hans tokerier faktiskt inte ligger så långt borta från andra liberala resonemang. De behöver legitimera och upprätthålla en bild av ett gott, civiliserande, ordningsbringande våld – nu som då, här som där. Det mästrande våldet är en social nödvändighet, och kolonialismen blir således något att stoltsera över. Därför bör blicken inte bara riktas mot Nilson själv, utan också mot de människor som publicerar honom och den kontext han verkar i. Så, Expressen, tro inte att ni kommer undan med att publicera nån självkritisk krönika, ni är sedan länge medskyldiga i denna repressiva diskurs.

Matilda Renkvist Quisbert

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …