Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.

Klart för nytt nordamerikanskt handelsavtal

NordamerikaTT-AFP-Reuters

Det nya nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA – som ska ersätta Nafta – har skrivits under på nytt av USA, Mexiko och Kanada.

Demokraterna i USA hade satt stopp för den ursprungliga versionen, men gav grönt ljus sedan en rad justeringar tillförts.

USMCA-avtalet skrevs under för över ett år sedan, men nu som då krävdes det att respektive lands lagstiftande församling skulle ge sitt godkännande.

På tisdagen gav amerikanska Demokraterna – som legat i förhandlingar för att få till stånd en rad justeringar – klartecken.

Avtalet med ändringarna skrevs sedan under i Mexico City, där Mexiko representerades av presidenten Andrés Manuel López Obrador, Kanada av vice premiärminister Chrystia Freeland och USA av handelssändebudet Robert Lighthizer och Jared Kushner, rådgivare i Vita huset tillika svärson till president Donald Trump.

Arbetsrätt och löner

Att avtalet undertecknats innebär att respektive lands församling i ett sista steg ska ta ställning till det innan det kan ratificeras, vilket väntas bli en ren formalitet.

USMCA är en justerad variant av Nafta-avtalet som ingicks 1994. I USA har kritiker pekat ut Nafta som en stor orsak till att många arbetstillfällen i industrisektorn hamnat i andra länder. Det minskade antalet industrijobb beror dock till större delen på den tekniska utvecklingen där arbetsuppgifterna tagits över och automatiserats av robotar.

Bland ändringarna finns bland annat en rad mekanismer som ska säkerställa att mexikanska företag ska förhålla sig till strängare arbetsrätt, högre lönenivåer och miljökrav.

Det amerikanska sändebudet Robert Lighthizer säger att det är ”det bästa handelsavtalet i historien”.

Ratificeras nästa år?

USMCA har varit ett profilförslag för president Donald Trump sedan han tillträdde och beskrev Nafta som det sämsta avtalet någonsin.

Nancy Pelosi, toppdemokrat och talman i representanthuset, säger att det slutgiltiga avtalets utformning är ”oändligt mycket bättre” än det som Trump-regeringen först lade fram.

USA:s största fackliga organisation AFL-CIO anser att det gjorts stora förbättringar av ursprungsversionen.

Mitch McConnell, Republikanernas majoritetsledare i senaten, säger att avtalet kommer att kunna ratificeras först efter årsskiftet. Enligt honom kommer det följa på dagordningen efter det väntade riksrättsåtalet mot president Donald Trump.

About Sten

Check Also

Små rörelser på Tokyobörsen

BörsTT-Reuters Efter gårdagens fall var det betydligt lugnare utveckling på Tokyobörsen. Nikkei 225-index stängde oförändrat medan …