Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Thunberg: Inget kan stoppa världens unga
Unga demonstranter samlas i Nairobi, Kenya, för att demonstrera för klimatet.

Thunberg: Inget kan stoppa världens unga

FNTT

Lokalen var fullproppad och energin hög när FN:s klimattoppmöte för unga hölls i FN-skrapan i New York.

Unga är ostoppbara, sade Greta Thunberg.

Generalsekreterare António Guterres hade utsett sig själv till ”huvudlyssnare” och satt i mitten mellan Thunberg och tre andra unga aktivister i FN:s Trusteeship Council, vars ena vägg för dagen var belyst i grönt.

Den 16-åriga klimataktivisten Thunberg, som möttes av jubel när hon gjorde entré, höll ett mycket kort anförande vid mötets start.

I går marscherade miljontals unga världen över och krävde (att världsledare) agerar för klimatet, sade hon och lade bestämt till att inget kan stoppa världens unga.

Men sedan överlät hon sin talartid till de andra unga aktivisterna eftersom hon själv ska framträda på det klimattoppmöte för världsledare som FN ordnar på måndag.

Med på tåget?

Hennes medtalare var Bruno Rodriguez från Argentina, Wanjuhi Njoronge från Kenya och Komal Karishma Kumar från Fiji. De rev ner spontana applåder när de talade om framtiden, det allvarliga läget i sina länder och vikten av att minska utsläppen. Guterres, betonade vikten av att lyssna på dem.

Jag är entusiastisk över det ledarskap som den unga klimatrörelsen visar på, sade han när mikrofonen hamnade i hans händer.

FN:s generalsekreterare berättade att han var nedslagen över klimatarbetet när han började på posten för drygt två år sedan. Det var svårt att få med världsledare på tåget, men nu – tack vare ungdomsrörelsen – ser han början till en förändring.

Situationen har ändras till medvind. Vi har ”momentum”, utropade han men betonade sedan det allvarliga läget.

För första gången ser vi en riktig konflikt mellan naturen och människan. Det handlar inte enbart om glaciärer utan om människors lidande. Och det kommer att bli värre.

Våga se i ögonen?

I publiken satt statsminister Stefan Löfven (S) samt vice statsminister och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Löfven var full av allvar efteråt:

”Till er som tvekar kring klimatkrisen – vågar du se dina barn i ögon och säga att du chansar? Jag väljer att fokusera på hur vi avvärjer hotet och vilka möjligheter det också ger”, sade han till TT i ett skriftligt uttalande.

Löfven, som hann hälsa på Greta Thunberg inne i salen, beskriver svenskan som ”ett föredöme”, inte minst för den ungdomsrörelse som skapats.

”På måndag startar klimattoppmötet och det till en fond av miljontals ungdomar som kräver att klimathotet avvärjs. Nu måste regeringarna gemensamt hitta konkreta åtgärder för att skapa en rättvis omställning och minska utsläppen”, skriver han.

Avgörande budskap

Tanken är att ungdomstoppmötet ska sända ett meddelande till klimattoppmöte för världsledare. I slutet av dagen träffar de unga mötesdeltagarna ledare som Kenyas president Uhuru Kenyatta, FN:s människorättschef Michelle Bachelet, som tidigare var Chiles president, samt Mary Robinson – ordförande i organisationen The Elders och Irlands expresident.

17-åriga Nadia Nazar, aktiv i organisationen Zero Hour i Baltimore i USA och som TT mötte i FN, beskriver de ungas budskap som avgörande.

Det är intressant att de äntligen för en konversation med oss.

Under ungdomstoppmötet fick även unga entreprenörer lägga fram klimatidéer om bland annat hur återvunnet plastmaterial kan användas vid 3D-utskrifter samt hur väder- och markdata bättre kan användas av småskaliga jordbruk – något som resulterade i för FN icke karaktäristiska visslingar och jubel.

Naturbaserade lösningar för klimatet som unga hittat på samt tekniska idéer som fötts vid så kallade hackathons presenterades också. Senare på dagen ska elitidrottsmän och OS-medaljörer mana till gröna åtgärder och arbetsgrupper kring hur aktivister kan jobba med sociala medier hållas.

About Sten

Check Also

Black Lives Matter-plats vid Vita huset döpt

USATT-AFP Borgmästaren i Washington  DC, Muriel Bowser, har döpt det område nära Vita huset som …