En papuansk aktivist under en protest nära presidentpalatset i Jakarta den 22 augusti.

Uppgifter: Dödligt våld mot protest i Papua

IndonesienTT-Reuters

Spänningarna stiger i provinsen Papua i östra Indonesien. På onsdagen sköts minst sex demonstranter till döds, enligt en organisation.

Dödsskjutningarna ska ha inträffat när demonstranterna försökte storma ett lokalt myndighetskontor i regionen Deiyai.

Skjutningarna pågår fortfarande, vi vet inte hur många offren är, säger Markus Haluk, ledare för United Liberation Movement for West Papua som strävar efter provinsens självständighet.

En talesperson för Indonesiens polisväsende avfärdar medierapporterna om dödsskjutningarna som ”provokationer” och säger att endast uppgifter från Papuas polis är trovärdiga. En militär talesperson i Papua uppger att poliser attackerats med machetes och pilbågar och att en soldat har dödats.

Sedan i förra veckan har tusentals papuaner demonstrerat mot vad de upplever som etnisk diskriminering. Protesterna inleddes efter att över 40 studenter från Papua fängslats i Surabaya på ön Java för att de böjt en flaggstång under firandet av Indonesiens självständighetsdag. Därefter har protesterna kommit att innefatta krav på Papuas självständighet och urartat i våldsamheter där bland annat en parlamentsbyggnad och en marknad satts i brand. Indonesiens regering har svarat med att flyga 1 200 poliser till provinsen och stänga ner internet på östra Papua.

Papua deklarerade självständighet 1961 efter att ha varit en nederländsk koloni, men Indonesien tog snabbt kontroll över regionen. Rebellgrupper i området har sedan dess krävt självständighet och våld har regelbundet blossat upp när Indonesien svarat hårdhänt på kraven.

About Sten

Check Also

Beiruts krater 43 meter – syns från rymden

LibanonTT Explosionen i Beiruts hamn var lika kraftig som en mindre jordbävning och fick fönster …