Home / Nyheter / Inrikes / Uppgifter: Förslag till uppgörelse färdigt
Stefan Löfven (S) kan ha en uppgörelse klar med L, MP och C om regeringsfrågan. Arkivbild.

Uppgifter: Förslag till uppgörelse färdigt

PolitikTT

Förhandlingarna mellan S, MP, C och L har avslutats, uppger flera medier. Nu ska partierna säga ja eller nej, inför talmannens val av statsministerkandidat på måndag.

Samtidigt kommer uppgifter om Moderaternas bud till C och L, med löften om att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Flera medier rapporterar om att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har avslutat förhandlingarna om ett samarbete. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter innehåller förslaget till uppgörelse bland annat att den omtvistade flygskatten ska vara kvar på samma nivå som i fjol, vilket har varit ett krav från MP. Samtidigt ska C och L ha fått igenom att uppskovsräntan på vinster från bostadsaffärer ska tas bort.

I ett dokument som tidningen tagit del av står att ”förslagen i denna överenskommelse kan handlingskraftigt låsa upp gamla knutar och åstadkomma systemförändringar”.

Måste förankra

Men än är uppgörelsen inte i hamn. Alla partier måste först förankra uppgörelsen i sina respektive partier.

Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse sitter i möte i centrala Stockholm för att diskutera regeringsfrågan och vilken statsministerkandidat partiet ska stödja.

Även Socialdemokraterna har kallat in sin partistyrelse till ett telefonmöte i dag, enligt uppgift till TT.

På söndag har Liberalerna ett offentligt partiråd med drygt 90 deltagare från olika delar av landet, för att avgöra statsministerkandidat. Inför det träffas partistyrelsen och riksdagsgruppen på lördagen för att ge sin rekommendation.

Förslag inom Alliansen

TT har tagit del av Moderatledaren Ulf Kristerssons bud till C och L för att stödja honom som statsminister i en regering med M och Kristdemokraterna. Enligt utkastet till överenskommelse om regeringsbildning ska SD hållas utanför inflytande – både C och L har sagt att de omöjligen kan stödja en statsminister och regering som blir beroende av SD stöd.

I dokumentet står det:

”Regeringen eller regeringspartiernas representanter kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. En förhandlingsordning tas fram utifrån denna princip, som gäller regeringen och dess representanter, riksdagsledamöter och riksdagskansliet samt andra företrädare för regeringspartiet/-erna som förhandlar å regeringens vägnar.”

En M-ledd regering ska i första hand göra upp med C och, i andra hand med Socialdemokraterna. M och KD ska inte ha budgetsamarbete med C och L, de ska lägga sina egna budgetmotioner och fungera som en ”konstruktiv och aktiv opposition”, enligt utkastet.

Till M-utkastet finns två bilagor, en med avsiktsförklaringar och en med Alliansens tidigare presenterade, många sidor tjocka, gemensamma reformagenda. En avsiktsförklaring säger att målet är att genomföra hela reformagendan. Det talas även om att regeringens politik ska bygga på grundläggande, liberala värderingar.

Åtta områden listas som lämpliga för breda, blocköverskridande överenskommelser i riksdagen: migration, bostadsmarknaden, skatter, LSS inklusive personlig assistans, försvar, EU, ekonomisk stabilitet och budgetramverk samt grundlagsfrågor.

Förslag på måndag

På måndag träffar talmannen var och en av de åtta riksdagspartiernas partiledare, med början med Löfven klockan 10. På eftermiddagen har Norlén en pressträff inför det att han klockan 16 ska läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen sker sedan på onsdagen den 16 januari.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …