Home / Utrikes / Europa / Boris Johnson vill stympa brexitdebatt
Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu väntas de mötas igen. Arkivbild.

Boris Johnson vill stympa brexitdebatt

BrexitTT

Premiärminister Boris Johnson vill skjuta upp öppningen av parlamentet. Det minskar drastiskt tidsramen för att debattera brexit.

Pundet faller hårt och politiska motståndare rasar.

Det är en ”konstitutionell våldshandling”, säger underhusets talman.

Premiärminister Boris Johnson vill att parlamentet håller stängt till och med den 14 oktober i stället för till i början av oktober.

Det skulle krympa den tid parlamentet får på sig att enas om eventuell lagstiftning som förhindrar Boris Johnson att genomföra brexit med eller utan avtal redan den 31 oktober.

Det brittiska underhusets talman John Bercow kallar regeringens agerande för en ”konstitutionell våldshandling”.

Oavsett hur det framställs, är det helt uppenbart att syftet är att stoppa parlamentet från att debattera brexit och utföra sina plikter, säger han enligt BBC.

Själv förnekar Boris Johnson att syftet med att flytta fram Drottningens tal skulle vara att förhindra parlamentets arbete.

Det är fullkomligt osant, säger han i en tv-sänd intervju och tillägger att det oavsett kommer att finnas gott om tid för att diskutera brexit.

På sin spets

Boris Johnsons initiativ ställer saker på sin spets, enligt Morten Lund, analytiker på Nordea.

Jag ser en ökad sannolikhet för brexit utan avtal. Det ökar riskerna avsevärt och är mycket oroande, säger han.

Sannolikheten för en så kallad hård brexit ökade till 25-30 procent redan i somras, när Boris Johnson tillträdde som premiärminister, enligt Lund.

Nu ökar sannolikheten för detta till 35-40 procent.

Huvudscenariot är dock fortfarande att en majoritet i parlamentet röstar bort regeringen eller med lagstiftning tvingar regeringen att begära förlängda förhandlingar med EU om ett utträdesavtal, enligt Lund.

Nicholas Aylott, lektor på Södertörns högskola, tror Boris Johnson med detta angrepp på parlamentsmajoriteten – som inte vill se ett brittiskt utträde ur EU utan ett utträdesavtal – bäddar för att han avsätts.

En lag som tvingar regeringen att begära förlängd förhandlingstid om ett utträdesavtal med EU skulle enligt Aylott lätt kunna skjutas i sank av Boris Johnson. Han skulle helt enkelt kunna gå till EU med orimliga krav och därmed få EU att vägra gå med på en förlängd förhandling.

Det finns utrymme för en icke-samarbetsvillig premiärminister att sabotera lagstiftningens syfte.

”Det blir förmodligen nyval”

Ett tydligare alternativ blir därmed enligt Aylott att avsätta Boris Johnson och installera en ny premiärminister, med sikte på brittiskt nyval.

Det blir förmodligen nyval.

Enligt regeringen har Johnson under onsdagen talat med drottning Elizabeth, som för närvarande håller till på sitt sommarresidens i skotska Balmoral, för att diskutera saken.

Formellt handlar det om att bestämma när drottningen ska hålla sitt tal, som normalt sett markerar starten för det nya parlamentsåret efter ledigheten. Drottningen läser under talet upp en regeringsförklaring som det brittiska underhuset sedan röstar om.

Johnson vill att talet ska hållas den 14 oktober och att en omröstning sedan sker 21-22 oktober.

Han har sedan tidigare deklarerat att han som premiärminister vill genomföra brexit i månadsskiftet oktober-november oavsett om ett avtal med EU är på plats eller inte.

En majoritet av parlamentsledamöterna vill dock inte lämna EU utan ett avtal, men de har än så länge inte kunnat enas om någon alternativ väg att gå.

About Sten

Check Also

Pariscaféer får breda ut sig när staden öppnar

FrankrikeTT-Reuters Efter två månaders nedstängning kommer parisarna snart att få ta plats på stadens caféer …