Iranska supertankern Grace 1 ligger för ankar i Gibraltar.

Storbritannien: Iran försökte beslagta tanker

Iran/StorbritannienTT-AFP-Reuters

Spänningarna stiger i Hormuzsundet efter att Storbritannien anklagat Iran för att ha försökt beslagta en brittisk oljetanker.

Uppgifterna går isär, men enligt den brittiska regeringen handlar det om tre till fem iranska fartyg som ska ha närmat sig tankern British Heritage och försökt få den att ankra i iranskt vatten.

”Vi är bekymrade över den här handlingen och fortsätter att uppmana de iranska myndigheterna att trappa ner situationen i området”, lyder ett uttalande från Storbritannien.

De iranska fartygen ska dock ha lämnat platsen efter att de varnats av ett brittiskt krigsfartyg i närheten, uppger USA:s försvarsdepartement.

Iran nekar till anklagelserna. Enligt ett uttalande från det iranska revolutionsgardet har det inte skett någon konfrontation med något utländskt fartyg det senaste dygnet.

Det som britterna sagt och de anklagelser som har framförts skapar spänningar och saknar värde, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Iran har sedan tidigare hotat Storbritannien med repressalier efter att den brittiska flottan i förra veckan stoppade en iransk supertanker i Gibraltar som misstänktes vara på väg mot Syrien, något som Iran också förnekar.

Samtidigt stiger spänningarna mellan Iran och USA efter att president Donald Trump på onsdagen varnade för upptrappningar i sanktionerna mot Iran, efter landets besked att man nu överstiger de begränsningar för urananrikning som stipuleras i kärnenergiavtalet.

About Sten

Check Also

Nasas högkvarter döps efter pionjären Jackson

USATT Nasa döpaer om sitt huvudkontor i Washington DC. Byggnaden har nu döpts efter Mary …