USA:s hälsominister Alex Azar. Arkivbild.

USA-minister i Taiwan för historiskt möte

TaiwanTT-AFP

USA:s hälsominister Alex Azar har landat i Taiwan för ett officiellt besök i landet – något som retar gallfeber på Peking.

Enligt det amerikanska hälsodepartementet är besöket ett ”erkännande av Taiwans framgång i kampen mot covid-19” – 24-miljonerslandet har färre än 500 bekräftade fall och enbart 7 dödsfall, Men resan har också en politisk dimension.

Azar är den högst uppsatta amerikanska representanten som besöker landet sedan Washington 1979 officiellt bröt de diplomatiska banden med Taiwan och USA:s utrikesdepartement kallar besöket ”historiskt”.

Besöket har skadat de redan frostiga relationerna mellan USA och Kina ytterligare.

Vi uppmanar USA att följa principen om ”ett Kina”, stoppa alla former av officiella utbyten med Taiwan och avstå från att skicka felaktiga signaler till Taiwans oberoende styrkor, kommenterade Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, beskedet om mötet. …

Peking anser att ön, som bröt sig loss från landet 1949 och sedan dess i praktiken fungerar som en självständig stat, tillhör Kina.

Det var nationalistpartiet Kuomintang som grundade Taiwan, vars officiella namn är Republiken Kina, efter förlusten mot Mao Zedongs kommunistparti i det kinesiska inbördeskriget. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öriket varit diplomatiskt isolerat.

Washington ändrade sitt diplomatiska erkännande från Taipei till Peking 1979 och erkände ”ett Kina”. Trots det har USA förblivit Taiwans viktigaste allierade och har lovat att hjälpa landet att försvara sig.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …