Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / USA och Kina varnar för IS
Här visar USA:s Donald Trump på en karta hur IS kontrollerade territorium decimerats, i mars i år. Nu varnar hans utrikesminister för att terrorgruppen har en stark närvaro på sina håll. Arkivbild.

USA och Kina varnar för IS

MellanösternTT-AFP-Reuters

Terrorgruppen IS har fortfarande en stark närvaro på sina håll, varnar USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Gruppens förmåga att utföra attacker har dock decimerats rejält, framhåller han.

Det är komplicerat. Det finns helt klart platser där IS är starkare i dag än de var för tre–fyra år sedan, säger Pompeo i ett morgonprogram på tv-kanalen CBS.

USA och president Donald Trump förklarade IS besegrat vid årsskiftet och slog fast att de amerikanska truppernas uppdrag i Syrien var avslutat.

Kinas särskilda Syriensändebud Xie Xiaoyan varnar också för att stridande IS-medlemmar kan dyka upp på nytt. Fredsprocessen i Syrien måste gå framåt och terrorister besegras slutgiltigt, säger han.

Det föreligger nu en fara för att terrororganisationer som IS ska återupplivas. Vi ser en del tecken på vissa platser, säger Xie.

Det internationella samfundet bör vara vaksamt på de tidiga varningstecknen.

About Sten

Check Also

Virusspridning i Iran oroar i Sverige

CoronavirusTT Coronaviruset kryper närmre. Spridningen i Iran och Italien oroar de som arbetar med att …