USA:s anseende i världen sjunker, enligt en internationell studie, som tror att orsaken är valet av president Donald Trump. Arkivbild.

USA rasar på rankningslista under Trump

VärldenTT

USA rasar på en lista över länders internationella anseende. Förra året låg USA som nummer ett, i år hamnat supermakten på en neslig sjätteplats, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Orsaken? Trumpeffekten, tror den politiske konsulten Simon Anholt, vars företag jämfört länder ur en rad olika aspekter.

”Vi ser en Trumpeffekt, efter president Trumps fokuserade politiska budskap Amerika först”, säger Anholt i ett uttalande.

Det är inte första gången som USA tappar i samma jämförelse. Ett liknande fall i den globala synen på landet skedde efter omvalet av president George W Bush 2004, då USA tappade till plats nummer sju.

Rankningslistan toppas i år av Tyskland, följt av Frankrike och Storbritannien. Sverige återfinns på tionde plats av de 50 länder som ingår.

Jämförelsen gäller ländernas ”varumärke”, och omfattar en rad områden som regering, export, kultur, befolkning, turism, invandring/investeringar. Över 20 000 personer i 20 länder har intervjuats.

About Sten

Check Also

Nya helikopterräddningar vid USA-bränder

USATT-Reuters-AFP Torra vindar fortsatte att försvåra släckningsarbetet av de stora terrängbränderna i Kalifornien på tisdagen. …