Ett tre månader långt förbud för ålfiske väntas även nästa år. Arkivbild.

Utökat ålförbud väntar i EU

FiskeBryssel, TT:s korrespondent

Allt ålfiske i EU-vatten ska stoppas under tre månader nästa år, om EU-kommissionen får som den vill.

Nu omfattas även småålarna – glasålen – av förbudsplanerna.

Efter att i fjol ha enats om ett tremånadersstopp för ålfiske i Östersjön, Nordsjön och Atlanten är tanken att EU:s fiskeministrar nu ska gå ett par steg längre.

Inför måndagens möte i Bryssel är tanken att tremånadersförbudet ska gälla i alla EU-vatten och dessutom för ålar av alla åldrar och storlekar, inklusive det så kallade glasålsstadiet då den unga ålen ännu inte blivit längre än tolv centimeter.

Sverige tillhör de pådrivande.

Vi har under en längre tid jobbat med att påverka kommissionen och andra länder att gå i en mer paneuropeisk riktning. Jag tycker att vi har lyckats mycket väl. Det här är ett sätt att faktiskt kunna rädda ålen, som är i ett väldigt allvarligt skick, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Sverige försökte även i fjol få igenom det som nu föreslås, men fick då ge med sig.

Det finns några länder som inte ser så positivt på det. Men jag hoppas verkligen att en majoritet har en annan åsikt. Det här är ett jättestort steg i rätt riktning, säger Bucht i Bryssel.

Måndagsmötet lär – i sedvanlig ordning – dra ut på tiden då en lång rad andra fiskekvoter i Atlanten och Nordsjön ska spikas av ministrarna.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …