Home / Ekonomi / Vädret slår mot fransk vinproduktion
Vinskörden i Frankrike beräknas minska med tolv procent i år jämfört med i fjol, enligt landets jordbruksdepartement. Arkivbild.

Vädret slår mot fransk vinproduktion

EkonomiTT

Vissa franska viner kan bli svårare att få tag på de närmaste två åren. Efter frost, torka och hagel spår nämligen landets jordbruksdepartement att årets produktion kan minska med hela tolv procent.

Stora delar är borta, säger Johan Larsson, inköpare på Systembolaget.

Efter ett par tuffa år var den franska vinproduktionen tillbaka med goda volymer 2018. I fjol producerades 49,4 miljoner hektoliter vin, men till följd av frost under våren, torka och hagel kan den nu åter åka på ett bakslag.

Enligt en bedömning från jordbruksdepartementet väntas produktionen uppgå till 43,4 miljoner hektoliter 2019, vilket motsvarar omkring 5,8 miljarder vinflaskor av standardstorlek, och en minskning med 12 procent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Varierar mellan regioner

Sommarens värmebölja gör att man i Champagne räknar med ett tapp på 17 procent, samtidigt som produktionsminskningen i Bordeaux väntas bli 4 procent.

Torkan gör inte nödvändigtvis att kvalitén på druvorna blir dålig, men volymerna blir lägre, säger Johan Larsson, inköpare av franska viner på Systembolaget, till TT.

Produktionstappet varierar dock mellan regioner. I vissa områden har regn i augusti dämpat effekterna av värmeböljan månaderna före.

I områdena Beaujolais och Bourgogne som drabbats av hagelstormar väntas produktionen falla med 26 procent jämfört med 2018.

Hagel kan vara ett normalläge i vissa vinproducerade regioner, så det är inget som är ovanligt. Problemet är när det blir omfattande, säger Larsson.

Det handlar om stora delar som är borta och tillgången på de här produkterna under ett eller två år kan bli begränsad.

Centrum för storpolitik

Franska druvor skördas under sensommaren och tidig höst och osäkerhet kring vädret framöver kan fortfarande påverka det slutgiltiga utfallet.

Men att produktionen inte blir lika bra som 2018, det kan jag nog säga med säkerhet, säger Larsson.

Franska vinproducenter står samtidigt i centrum för storpolitiska diskussioner eftersom USA:s president Donald Trump hotat att införa tullar på franska viner om Frankrike inte slopar den digitala skatten på amerikanska teknikjättar. Tullhotet har dock försvagats, även om det inte lyfts bort helt enligt Frankrikes finansminister.

About Sten

Check Also

Astra Zeneca siktar mot två miljarder doser

EkonomiTT-Reuters Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har målet att producera två miljarder vaccindoser mot coronavirus. …