Tillträdande president Joe Biden får en grannlaga uppgift att ena USA.

Vägval vid Bidens marsch mot Vita huset


USATT

Förväntningarna är stora på tillträdande president Joe Biden. Svårigheterna är kanske ännu större i ett tudelat land.

Han måste också blidka Demokraternas vänsterflygel.

Det är enorm utmaning, säger USA-forskaren Dag Blanck.

Den 77-årige demokraten Biden lyckades efter flera försök att bli president med tillträde den 20 januari 2021 klockan 12:00, om valresultatet står sig juridiskt.

Han är mannen för stunden. Vid 77 års ålder är han i slutet på sin karriär, men hans kvalifikationer har tilltalat många väljare som vill se en förändring, säger professor emeritus i statsvetenskap Erik Åsard.

Med sig i flytten till Vita huset på Pennsylvania Avenue i Washington DC bär Biden med sig de kanske längsta erfarenheter som en president i USA har haft. Ett halvt sekel i politisk hetluft, över 30 år som senator och två mandatperioder som vicepresident under Barack Obama.

Professor Dag Blanck på Uppsala universitet säger att senatorerna, åtminstone förr i tiden, har stor erfarenhet att förhandla och kompromissa över partigränsen. Den kunskapen kan vara Biden behjälplig om han vill överbrygga polariserande motsättningar.

Minister från motståndarna

En möjlighet är också att utse en ledamot från motsatta sidan till en ministerpost, säger Blanck.

Problemet, enligt politiska bedömare, är att många av dem som ibland kallas trumpianer och som ingått i den nuvarande presidentens sfär, inte kan komma i fråga. Siktet skulle i stället ställas in på moderata republikaner, varav många kanske inte är beredda att bryta den republikanska partilinjen.

En annan möjlighet är att hitta spörsmål som förenar, vissa miljöinsatser kan möjligen förena över blockgränsen.

Professor Blanck konstaterar att Biden redan sagt att USA åter ska ansluta sig till Parisavtalet. Många republikaner går med på det.

Men Biden har även hintat om skattehöjningar och förändringar av sjukvårdsreformen, ofta kallad Obamacare. Republikanerna säger blankt nej till höjningar och vill avskaffa Obamacare.

Valrörelsen för presidentvalet 2024 har redan börjat. Och för mellanårsvalet till kongressen 2022, säger Blanck.

Detta kan försvåra för Biden i försöken att bli ”alla amerikaners president”.

Vänsterflygel blidkas

Å andra sidan måste Biden blidka vänsterflygeln inom det breda Demokratiska partiet, och som med viss tvekan slutit upp bakom honom för att stoppa president Donald Trump. Den kommer nu att kräva ministerposter såsom kanske finansministern eller utrikesministern, enligt New York Magazine.

Där finns namn som Biden och tillträdande vicepresident Kamala Harris kan gå med på. Men en kraftig vänstersväng lär inte bli aktuell.

Professor emeritus Åsard ser samtidigt att Biden har många kvalifikationer som tilltalat väljarna. Han är Trumps motsats, både i personlighet och politiskt.

Detta kan också hjälpa honom när Biden flyttar in i Vita huset.

Men kan valutgången leda till oroligheter?

Det beror helt och hållet på vad Trump säger och gör, tror Åsard.

About Sten

Check Also

Biden ska börja få underrättelseuppdateringar

USATT-AFP-Reuters Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att …