Demonstrationer mot rasism i brasilianska Sao Paulo dagen efter en uppmärksammad dödsmisshandel.

Väktarvåld får Brasilien att ta till gatorna


BrasilienTT-AFP

En svart mans död i den brasilianska staden Porto Alegre har utlöst landsomfattande protester och krav på åtgärder mot rasism.

Fallet liknar på många sätt det uppmärksammade dödsfallet av amerikanen George Floyd i somras.

Afrobrasilianske Joao Alberto Silveira Freitas misshandlades i torsdags till döds av säkerhetsvakter utanför en mataffär tillhörandes den franska kedjan Carrefour.

En video filmad av ett vittne visar hur en av butikens vakter upprepade gånger slår Silveira Freitas i huvudet medan en annan vakt håller fast honom. Han dödförklarades senare på plats.

Videoinspelningen från händelsen spreds som en löpeld på brasilianska medier och endast timmar efter händelsen samlades tusentals demonstranter på olika platser runt om i landet. Bland annat riktades skarp kritik mot matkedjan som anställt vakterna och butiker vandaliserades på flera håll.

Polis avfyrade tårgas och chockgranater mot folkmassor på flera platser men demonstrationerna har ännu inte visat tecken på att mattas av.

De två säkerhetsvakterna som syntes på filmen har gripits, en av vakterna var vid tillfället även anställd inom landets militärpolis.

About Sten

Check Also

Syrien: Nya israeliska attacker

SyrienTT-Reuters Israel har attackerat mål i de södra utkanterna av Damaskus, uppger Syriens armé. Avhoppare …