"Det har lett till att många har blivit botade av den här sjukdomen helt enkelt, och kan fortsätta leva", säger forskaren Anja Sandström om pristagarnas upptäckt av hepatit C.

”Väl värdiga Nobelpristagare”

NobelprisetTT

Väl värdiga nobelpristagare som lagt grunden till utvecklingen av läkemedel mot den kroniska leversjukdomen hepatit C. Så beskriver Uppsala-forskaren Anja Sandström de tre forskare som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2020.

Det har lett till att många har blivit botade av den här sjukdomen helt enkelt, och kan fortsätta leva.

Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M Rice har tagit ett avgörande steg i kampen mot ett av våra största globala hälsoproblem – blodöverförd hepatit, skriver Nobelförsamlingen i sitt tillkännagivande av årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Utan läkemedel så ledde det här fram till att levern tog så stor skada så den skulle kunna både utveckla cancer eller sluta fungera, leversvikt helt enkelt, säger Anja Sandström, universitetslektor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, som forskar om hepatit C.

Kronisk infektion

I 80 procent av fallen ledde sjukdomen även till en kronisk infektion som sakta med säkert bryter ned levern, förklarar Sandström. Den enda behandling som fanns länge var ett antiviralt läkemedel som inte kunde hjälpa alla, och som gjorde att patienten behövde ligga inne på sjukhus länge.

Man blev väldigt sjuk av behandlingen också. Nu har man ju fått fram väldigt sofistikerade läkemedel som kan hjälpa, säger Sandström.

Avgörande upptäckter

De tre forskare som nu tilldelas Nobelpriset lade grunden till utvecklingen av de nya läkemedlen i och med sin upptäckt av hepatit C-virus.

När jag började som doktorand i slutet på 90-talet fanns bara en enda rapporterad läkemedelskandidat i litteraturen, sedan har det här fältet blivit jättestort. Det dröjde nästan 20 år efter upptäckten att få fram ett läkemedel, men det var väl värt mödan. Och de har gjort grundläggande upptäckter som varit avgörande för att få fram det, säger hon.

Jag tycker det är väl värdiga Nobelpristagare.

About Sten

Check Also

Man skjuten av polis i Grums

BrottTT En man har skjutits av polis i Grums i Värmland natten till tisdagen. Skadeläget …