Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Arkivbild

Valanalys: Tron på MP rejält skadeskjuten

PolitikTT

Många väljare känner att Miljöpartiet inte förstår ”vanligt folk”.

Det är illavarslande och ett reellt problem för partiet, enligt MP:s valanalys.

Miljöpartiet fick bara 4,4 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är det sämsta resultat partiet haft och ändå klarat sig kvar i riksdagen.

Enligt partiets valutvärdering berodde väljarraset framförallt på de kriser partiet drabbades av 2015-2016.

Flera kriser

Ett exempel är den förra rödgröna regeringens åtstramning av migrationspolitiken, vilket stred mot MP:s värderingar och vallöften.

Ett annat exempel är avslöjandet om att den dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) bland annat varit på middag med anhängare till en högerextrem turkisk organisation.

Valutvärderingen pekar också på kritiserade uttalanden från dåvarande språkröret Åsa Romson och att partiet var på väg att ta in en kandidat till partistyrelsen som inte tog kvinnor i hand.

Rejält skadeskjutet

Enligt utvärderingen är Miljöpartiets förtroende rejält skadeskjutet.

”Att endast en procent av väljarkåren och tio procent av våra egna väljare menar att Miljöpartiet förstår vanligt folk är illavarslande”, står det.

Valutvärderarna pekar också på att en stor grupp väljare har en bild av Miljöpartiet som ett parti som inte tar landsbygdens och vanliga människors utmaningar på allvar.

Populärare företrädare

”Det handlar om vi måste erkänna att problemet finns och utveckla metoder att lösa det. Noterbart är att ytterst få av partiets ledande företrädare bor utanför storstadsområdena”, står det i valutvärderingens sammanfattning.

På den positiva sidan finns, enligt valanalysen, ett fortsatt stort förtroende för MP i miljöfrågorna.

Men det konstateras samtidigt att valet 2018 inte var ett miljö- och klimatval för några bredare väljargrupper. Miljöfrågorna är dock viktiga även för C- och V-väljare.

Men valutvärderarna pekar på att dessa två partier hade en avsevärt större medvind och populärare företrädare.

About Sten

Check Also

Ryssland vill se Trump – Kina föredrar Biden

USATT-AFP Både Ryssland och Kina försöker påverka det amerikanska presidentvalet i november. Men stormakterna föredrar …