Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Våldsdrabbade Burkina Fasos regering avgår
Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kaboré. Arkivbild.

Våldsdrabbade Burkina Fasos regering avgår

Burkina FasoTT

Burkina Fasos premiärminister Paul Kaba Thieba och hans regering har avgått. Beskedet kommer efter en tid av hård kritik från oppositionen mot hanteringen av den svåra säkerhetssituationen i landet.

President Roch Marc Christian Kaboré tackar premiärministern för hans insatser i ett kort uttalande, rapporterar AFP. Ingen förklaring anges till avgången.

Presidenten valde den erfarne ekonomen Thieba till premiärminister i januari 2016. Men på senare tid har den politiska oppositionen krävt att han och de ministrar som har ansvar för försvar och säkerhet lämnar sina poster.

Och enligt källor till AFP har presidenten velat blåsa nytt liv i regeringen genom en ommöblering.

Det västafrikanska landet ligger i hjärtat av området Sahel, som sträcker sig mellan Sudan och Senegal, och som plågas av återkommande attacker. Våldsamma extremistiska grupper har fått allt större fäste i regionen sedan Libyen kollapsade efter att ledaren Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Nato-stött uppror 2011.

Jihadistiska attacker började drabba norra Burkina Faso under 2015 och våldsamheterna har sedan spridits till landets östra delar, vid gränsen mot Togo och Benin.

Burkina Faso har också präglats av politisk turbulens. När Roch Marc Christian Kaboré tillträdde i december 2015 blev han landets första civila statschef på närmare 50 år. Detta sedan Blaise Compaoré, som styrt landet med auktoritär hand i 27 år, tvingades bort efter stora folkliga protester 2014.

About Sten

Check Also

Regioners kostnader för nätläkartjänster ökar

VårdTT För att undvika sociala kontakter har många utnyttjat privata vårdappar under coronakrisen. Sjukvårdsregionernas kostnader …