Home / zed / Väljer Sjöstedt USA framför de mänskliga rättigheterna?

Väljer Sjöstedt USA framför de mänskliga rättigheterna?

När Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på bästa sändningstid i SVT fick frågan om han väljer USA eller Venezuela, svarade Sjöstedt USA. Ett minst sagt bekymmersamt svar för att komma från en vänsterledare som förväntas känna till USA:s agerande i Latinamerika och världen och dessutom i ett läge då USA uttryckligen hotar Venezuela.

Latinamerika drabbades under 1900-talet av 327 statskupper. 30 procent genomfördes med USA:s direkta militära ingripande. I de allra flesta andra, som till exempel i Brasilien 1964 och Chile 1973, deltog USA i sammansvärjningarna. När presidenter och regeringar i Karibien och Centralamerika störtades var USA direkt inblandat i 70 procent av fallen. Folkvalda presidenter som Jacobo Arbenz i Guatemala och Salvador Allende i Chile störtades med direkt inblandning av USA. USA har även finansierat mördarförband som Contras i Nicaragua och drivit den 60 år långa blockaden mot Kuba. Båda har fördömts av samtliga länder i FN, utom USA och Israel.

Hoten är inte mindre idag. Med sina 50 militära baser, Fjärde flottan och Sydkommandot kontrollerar USA hela södra världsdelen militärt. Till detta kommer de så kallade mjuka statskupperna och det psykologiska krigets ”Specialoperationer”. Under 2000-talet, under Obamas presidenttid, har två statskupper genomförts med USA:s medverkan eller stöd – i Honduras 2009 och Paraguay 2012, och tre misslyckats – i Venezuela 2002, Bolivia 2008 och Ecuador 2010. I alla fem länder gällde det att störta vänsterpresidenter.

Så när USA den 9:e mars 2015 utfärdade en verkställighetsorder för sanktioner mot Venezuela för att utgöra ”ett osedvanligt, utomordentligt hot mot USA:s nationella säkerhet och utrikespolitik” tog hela Latinamerika detta på största allvar för sådana uttalanden har ofta föregått USA:s militära angrepp. Över 10 miljoner venezolaner skrev under en protest mot USA:s hot. De 33 latinamerikanska och karibiska presidenterna på Amerikatoppmötet i Panama i april krävde att Obama tar tillbaka denna order. I hela världen höjs röster mot dessa USA:s aggressioner. Från Vänsterpartiets ledning har det varit tyst. Det enda direkta uttalandet var Sjöstedts besynnerliga val av USA i TV.

Carl Bildt och Fredrik Malm väljer USA och tiger om historien. Men den svenska vänstern, som gick ut på gator och torg för att fördöma USA:s krig mot Vietnam och visade sin solidaritet för tiotusentals latinamerikaner som flydde från USA-stödda diktaturer, borde veta bättre. Det minsta vi hade förväntat oss var att Vänsterpartiet skulle ta avstånd från USA:s angrepp och hot mot Venezuela.

Är det så att Vänsterpartiet inte hört talas om detta USA:s senaste hot mot Venezuela? Eller inte känner till Eduardo Galeanos ”Latinamerikas öppna ådror”? Eller USA:s systematiska kränkningar av internationell rätt? Eller har glömt Vietnamkriget och kriget mot Irak? Eller inte förstår USA:s ansvar för katastroferna i land efter land i Mellanöstern? Eller inte hört talas om vilken makt det är som upprätthåller dagens orättfärdiga världsordning?

Kan det vara så att Vänsterpartiet väljer USA framför de mänskliga rättigheterna? Supermakten USA där 47 miljoner människor lever i fattigdom. Där över 25 procent svarta lever i fattigdom och där mord är den främsta dödsorsaken bland unga svarta män: de löper 21 gånger större risk att bli skjutna av polis än vita män. En supermakt som bedriver en olaglig massövervakning av alla våra telefonsamtal och kontakter via sociala medier. Ett USA som har världens största fängelsebefolkning i vad som kan beskrivas som ett modernt Gulag. Ett USA där 122 människor fortfarande sitter fängslade utan rättegång i USA:s militärbas på ockuperad mark i Guantanamo. En supermakt som tillämpar tortyr i sina fängelser på egen mark, i Guantanamo och i hemliga fängelser, ”Black Sites”, runt om i världen. Ett USA som kidnappat tiotusentals människor i hela världen, bland annat två egypter i Sverige. Ett USA med politiska fångar som Oscar Lopez, Chelsea Manning, Mumia Abu Jamal och som tvingar ned Bolivias presidentplan för att göra detsamma med Edward Snowden. Ett USA som bistår Saudiarabien, Israel och Colombia med högteknologisk vapenarsenal för att ockupera och bekriga folk som kämpar för frihet och rättvisa. Ett USA som mördat tusentals oskyldiga civila med datorstyrda drönare. Är det detta som Vänsterpartiet väljer?

Vi kräver inga förklaringar eller ursäkter. Och det handlar inte om att vänstern inte ska diskutera eller kritisera regeringen i Venezuela eller något annat latinamerikanskt land. Det finns självklart problem på de flesta håll och Vänsterpartiet kan alltid kritisera brott mot de grundläggande demokratiska rättigheterna när sådana förekommer. Även om de förekommer i USA.

I en debattartikel som publicerades av Flamman idag förklarar Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiets ”lojalitet finns med idéer och folk, inte med stater och partier”. Men varför väljer Sjöstedt USA?

Vi vill uppmana Vänsterpartiet att gjuta nytt liv i den vänster som höjde rösten mot USA:s krig mot Vietnam och mot Irak 2003. Den vänster som med partiledaren CH Hermansson i spetsen den 12 september 1973 gick ut på gatorna och fördömde statskuppen i Chile. Den vänster som aldrig någonsin skulle ha röstat för stöd till NATO-bombningar eller förtjänat beröm från Moderaterna för sin utrikespolitik.

Sverige behöver en röst som fördömer den orättvisa världsordningen och tar strid mot massmediernas krigspropaganda. Vänsterpartiet måste ta en diskussion om vart den internationella politiken tagit vägen. Men om Vänsterpartiet väljer USA och vänder Latinamerika ryggen, kommer vi inte att välja Vänsterpartiet.

Francisco Contreras
Jeanette Escanilla
Lorena Delgado
Andres Esteche
Gilda Córdova
Mariela Ahumada
Pepe Viñoles
Sergio Diaz
Nidia Loarte Åman
Mario Izquierdo
Luis Alfonso Jara
Fredy Duran
Roberto Gonzalez Cabezas
Elisabet Orellana
Cristian Vera
Javiera Cifuentes
Marcelino Campos
Florentino Tello
Rodrigo Rojas
Jaime Barrios
Hugo Suazo
Ebba Elena Karlström
Sonia Benavente
Claudia Velasquez
Leandro Schclarek Mulinari
Paula Mulinari
Foto: Medill DC
Externa länkar:
Jonas Sjöstedts debattartikel i Flamman "V förordar demokratisk socialism"

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

5 comments