Matt Damon spelar huvudrollen i "Downsizing", där forskare kommer på ett sätt att krympa människor för att göra något åt befolkningsökningen. Pressbild.

”Vanlige” Damon självklar för ”Downsizing”

FilmTT

Det bästa med Matt Damon är att han inte ser ut som en filmstjärna. Det var enligt Alexander Payne en av anledningarna till att han valde Damon till huvudrollen i sin film ”Downsizing”, som snart får svensk biopremiär.

Damon själv har inget emot den beskrivningen.

Det ger mig möjligheten till en mycket mer varierad karriär. Jag riskerar aldrig att hamna i ett fack, säger han till TT.

”Downsizing”, som har skrivits av Payne och Jim Taylor (de skrev också de Oscarsvinnande manusen till ”Sideways” och ”The descendants”), har varit ett av Paynes drömprojekt under många år.

Jag ville göra filmen efter ”The descendants”, men den skulle bli dyr och då gjorde jag den betydligt billigare ”Nebraska” under tiden, säger Payne.

Krymper människor

Att ”Downsizing” beräknades kosta mycket pengar berodde på att den, till skillnad från Paynes tidigare filmer, har en mängd komplicerade specialeffekter. Filmen utspelas i en nära framtid då norska forskare har kommit på ett sätt att göra någonting åt befolkningsökningen. Man kan krympa människor till några centimeters höjd. Därefter får de möjlighet att bosätta sig i städer som har anpassats till deras storlek – och eftersom de nu är mycket små gör de inte av med lika mycket mat, pengar och så vidare. Men det finns också baksidor med metoden.

Matt Damons rollfigur i ”Downsizing” är en småknubbig man och skådespelaren säger att han fick jobba på att äta upp sig.

Jag kom direkt från ”Jason Bourne” och Alexander sade att så som jag såg ut där fick jag absolut inte se ut i hans film. Han ringde mig på kvällarna och sa ”jag hoppas att du äter pasta och marshmallows till middag”.

Humoristisk ton

Alexander Payne konstaterar att även om filmen till viss del är science fiction så har den samma sorts humor som hans tidigare filmer.

Vi har gjort en amerikansk film som till största delen utspelas i USA, men själva idén med att krympa människor är universell, så därför har vi med representanter för en lång rad olika länder.

Både inledningen och avslutningen i ”Downsizing” utspelas i Norge. Vissa scener är i och för sig filmade i studio i Toronto, men alla exteriörer filmades sommaren 2016 uppe vid en fjord i Nordnorge. Rolf Lassgård spelar den norske vetenskapsman som kommer på metoden med att krympa människor. Vad var det som gjorde att Payne valde svenske Lassgård till att spela norrman?

Jag valde Rolf eftersom han är en fantastisk skådespelare. Han skickade mig ett band där han hade gjort en scen ur filmen, och han har rätt ålder för rollen. Det skadade inte att jag hade hört att han är en av de bästa skådespelarna i er del av världen och nu såg jag varför.

Rolf Lassgård har fina minnen av inspelningen.

Det var en fantastisk upplevelse, på alla nivåer. Alexander har en förmåga att skapa en känsla av det lilla mitt i det stora. Hans filmer genomsyras alltid av intelligens, värme och humor.

About Sten

Check Also

Finland stramar åt alkoholförsäljningen

FinlandTT-Reuters Finland sällar sig till Norge och Danmark och stramar åt landets coronarestriktioner. På tisdagen …