Home / zed / Det räcker inte med time-out, Vänsterpartiet kan inte ha afrofobi i sitt parti

Det räcker inte med time-out, Vänsterpartiet kan inte ha afrofobi i sitt parti

Amineh Kakabaveh delade på sin Facebook en manipulerad film som hade skapats av högerextrema Nordisk ungdom. Filmen visar egentligen ett somaliskt IT-telefonbolags fest i Hargeysa. Men Nordisk ungdom hade manipulerat filmen och lagt till en falsk undertext som sa att somalier vill ta över Sverige och ändra på svenska sedvänjor för att sedan våldta och plundra. De satte också dit en Svt logga på filmen.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh delade filmen på Facebook och när hon fick kännedom om att undertexten inte stämde överens med innehållet började hon först förneka att hon lagt upp den och skyllde ifrån sig. Sedan erkände hon att hon lagt upp filmen men gör då något ofattbart.

Hon skriver att hon nu har tagit bort klippet men att hon står för det hon skrivit som direkt hänvisade till filmen. Alltså det rasistiska innehållet.

Men Kakabaveh, det är inte att vara konservativ att vilja bli behandlad som en människa i sitt eget land.

I en kartläggning som upprättades av Mångkulturellt centrum 2014 framgår det tydligt att afrosvenskar är mest utsatta för hatbrott. I kartläggningen framgår det att hatbrott mot afrosvenskar är så utbrett att det till och med sker offentligt.

Det är just det som har hänt här. Kakabaveh tyckte inte att hon som riksdagsledamot behövde ta ansvar för det omfattande hatet mot afrosvenskar och framför allt den svensk-somaliska gruppen.

Hon gick till och med så långt att kalla detta för ett drev från konservativa grupper.

Men Kakabaveh, det är inte att vara konservativ att vilja bli behandlad som en människa i sitt eget land.

Jag har inte längre förtroende för Amineh Kakabaveh, jag är extremt besviken på att en riksdagsledamot som ska kämpa för kvinnor i hederskulturer och förtryck själv är delaktigt i den ondska hon bekämpar. Afrofobi, rasism och antisemitisms finns inte endast hos nynazister utan är utbrett och kan även finnas bland våra riksdagsledamöter.

Jag är vänstersympatisör, antirasist, feminist och svensk-somalier. Jag anser därför att det är oerhört viktigt att Vänsterpartiet tar avstånd från afrofobin som finns i deras eget hem och utesluter Amineh Kakabaveh. Det räcker inte med time-out. Rasism har inte time-out!

Najma Ali, Student Statsvetenskap på Stockholms universitet

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …