En pojke får behandling mot löss av vårdpersonal i Tijuana i Mexiko, dit tusentals migranter från Centralamerika anlänt. Arkivbild.

Vårdkontroller skärps i USA-förvar

USATT-Reuters

Migrantbarn kommer att genomgå mer noggranna medicinska kontroller i USA, efter att en åttaårig guatemalansk pojke avlidit sedan han och hans pappa tagits i förvar.

Säkerhetsministern Kirstjen Nielsen säger i ett uttalande att man ska vidta ”extraordinära förebyggande åtgärder”, och tillägger att kontrollerna kommer att genomföras oavsett om föräldrarna ber om det eller ej.

Enligt USA:s myndighet för tull- och gränsbevakning CBP har landet just nu 25 000 migrantbarn i förvar, vilket är fler än någonsin tidigare. Chefen för gränsmyndigheten, Kevin McAleenan, säger att man inte kan klara av de tusentals migranterna, eftersom anläggningarna vid gränsen i regel är flera decennier gamla och byggdes för ensamkommande män.

Vi behöver hjälp från kongressen. Vi behöver budgetera för sjukvård och psykvård för barn i våra anläggningar, säger McAleenan till CBS News.

Han tillägger också att influensasäsongen utsatt gränssjukvården för extra högt tryck.

De mer noggranna hälsokontrollerna riktas främst mot barn under tio år och kommer efter att en åttaårig guatemalansk pojke blivit sjuk och avlidit i USA:s förvar. Tre veckor tidigare avled en sjuårig flicka från Guatemala under liknande omständigheter.

Enligt Kirstjen Nielsen är det första gången barn dör i gränsbevakningens förvar på över tio år.

”Det är väldigt uppseendeväckande och hjärtskärande”, säger hon i uttalandet.

Den åttaårige pojkens föräldrar har begärt en obduktion av kroppen så snart som möjligt så att den därefter kan föras tillbaka till Guatemala.

About Sten

Check Also

Fransk ilska över hårda ord från Turkiet

FrankrikeTT:s korrespondent Enat och indignerat reagerar Frankrike mot bojkotthot och protester i Mellanöstern. Hanteringen av …