Home / Kultur / Film / Varela kan välja och vraka efter ”Narcos”
Ett visumstrul gjorde att Matias Varela missade en roll i en stor amerikansk film. Men han har fler erbjudanden, säger han. Arkivbild.

Varela kan välja och vraka efter ”Narcos”

TvTT

Den stora rollen i Netflix-serien ”Narcos” har gjort Matias Varela till internationell stjärna. Men när han nyligen skulle göra en betydelsefull roll i en amerikansk storfilm blev det stopp.

Man hann helt enkelt inte fixa arbetsvisum i tid, säger han.

Nu verkar han inte hänga läpp för det, utan konstaterar att så går det ibland. Det är en mycket komplicerad pappersexercis för en europeisk skådespelare som vill arbeta i USA och allt måste vara ifyllt och glasklart innan man kan börja jobba.

Vilken amerikansk film han var tvungen att tacka nej till vill han inte säga, bara att det handlade om någonting stort.

Jag har flera amerikanska och flera svenska filmprojekt som jag funderar över. Vi får se vad det blir.

”Filmade mest av alla”

Född i Sverige av spanska föräldrar gjorde Matias sin första filmroll i ”Snabba cash” och var sedan med i båda dess uppföljare. Han hade en stor roll i den tv-serie som baserades på Arne Dahls böcker och utomlands har han bland annat varit med i ”Assassin’s Creed”.

Men det är rollen i den tredje säsongen av ”Narcos” som har gjort honom till ett världsnamn.

Rollen var mycket större än jag trodde den skulle vara när jag fick jobbet. Plötsligt insåg jag att jag var den som filmade mest av alla, säger han över en lunch i närheten av det hem på söder i Stockholm, som han delar med sambo och tvåårig son.

Åtta månader i Colombia

Han tillbringade åtta månader i Colombia med att filma serien, och menar att det gav extra autenticitet att den gjordes på plats.

Farligt? Det är klart att det finns ställen där som man bör akta sig för. Ett tag försökte jag övertala min familj att komma och hälsa på, men sedan skulle vi åka till Cali och filma, och då slutade jag försöka övertyga dem.

När det kommer ett projekt i USA som han kan jobba med hoppas Matias att familjen vill följa med.

Men det är min sambos beslut. Det styr inte jag över.

Spelar verklig person

Den rollfigur han spelar i serien, Jorge Salcedo, finns i verkligheten, men Matias kunde inte träffa honom.

Han lever med skyddad identitet någonstans, säger han.

Seriens Jorge är på något sätt dess moraliska mittpunkt. Han är rollfiguren som inte längre kan leva med de brott som narkotikakartellen begår.

Jag kunde till viss del påverka rollen. Jag har haft tur med de regissörer jag arbetat med. De har alla låtit mig vara med och påverka, ingen har sagt ”så här ska det vara, det kan du inte ändra på”.

About Sten

Check Also

Kvinna som kalkylerade månlandningen död

USATT-Reuters-AFP Den amerikanska matematikern Katherine Johnson, vars beräkningar bidrog till den allra första månlandningen, har …