Besökare vid Auschwitz inför uppmärksammandet av 70-årsdagen av förintelselägrets befrielse, den 26 januari 2015. Arkivbild.

Världen minns Auschwitz på befrielsens årsdag

FörintelsenTT

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau av den sovjetiska armén.

Platsen fungerar i dag som en minnesplats över den systematiska utrotning som ägde rum i södra Polen – och på dagen 75 år senare samlades många av världens politiska ledare för att hedra Förintelsens offer.

Minnesceremonin i Auschwitz inleddes med tal av Polens president Andrzej Duda.

Det har gått 75 år sedan slutet av den monstruösa och hemska mardröm som utspelade sig på den här platsen under fem år, sade han från scenen.

På de främsta raderna nedanför honom satt de runt 200 Förintelseöverlevare som tagit sig till Auschwitz för att närvara under minneshögtiden. Många av dem bar randiga näsdukar och mössor som påminde om de kläder som nazisterna tilldelade fångarna i lägret.

”Må minnet bestå”

Statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och riksdagens talman Andreas Norlén närvarade för Sveriges räkning.

Det är en stark upplevelse att vara här med så många överlevare. Många av dem kommer inte att finnas kvar bland oss vid nästa jubileum och det visar på betydelsen av att vi lär och aldrig glömmer, sade Stefan Löfven till TT.

Andrzej Duda underströk också vikten av att minnas.

Sanningen om Förintelsen, och sanningen om Auschwitz måste bestå. Jag tackar alla er överlevare som är här i dag, och må minnet av Förintelsens offer leva kvar för alltid.

Auschwitzöverlevaren Elza Baker berättade från scenen om de långa köerna till gaskamrarna, de ”öronbedövande skriken”, som hon minns än i dag.

Jag var bara åtta år och jag förstod kanske inte allt, men jag hörde andra som pratade. Vi såg en stor öppen eld, då hörde jag någon säga ”de måste ha fått slut på gas, för nu bränner de folk till döds”.

Även Elza Baker framhöll vikten av att minnas.

Förhoppningsvis kommer denna minnesplats, detta museum, vara kvar som en varning. Så att inte rasism och galna ideologier tillåts få kraft igen. I tider som dessa när minoriteter återigen känner sig utsatta kan jag bara hoppas att alla står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Svenska manifestationer

FN deklarerade 2005 den 27 januari som internationell minnesdag för Förintelsens offer, och sedan 2001 har den även varit nationell minnesdag i Sverige. I Sverige hölls en rad manifestationer för att uppmärksamma dagen.

I Stockholm arrangerade Forum för levande historia en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg och Judiska församlingen i Stockholm högtidlighöll dagen i Stora synagogan.

I Malmö uppmärksammades dagen av Judiska församlingen, Judiska kulturföreningen 1945 samt Romska rådet och Romska kulturcentret.

I Göteborg högtidlighöll Judiska församlingen dagen, bland annat genom att erbjuda skolor föreläsningar med personliga vittnesmål från Förintelsen.

About Sten

Check Also

”Polisen backade och fjärmade sig”

BrottTT Hur kommer det sig att det finns 60 områden i Sverige som polisen betraktar …