Home / zed / Vi fördömer den parlamentariska kuppen i Brasilien

Vi fördömer den parlamentariska kuppen i Brasilien

En parlamentarisk kupp är nu iscensatt i Brasilien. Högerkrafter i Brasiliens parlament, nationalkongressen, vill ställa den folkvalde presidenten Dilma Rousseff inför riksrätt beskylld för att ha brustit i hanteringen av landets budget. I praktiken handlar det om en ”politisk rättegång” för att avsätta Dilma Rousseff och ta över makten.

Anklagelserna mot presidenten har inte något lagligt stöd. De är politiska och ej juridiska. De ledande i den parlamentariska statskuppen och som vill ta över makten är högerpartiet PMDB:s ledare, vicepresidenten Michel Temer och underhusets talman Eduardo Cunha. Båda riskerar själva att åtalas för korruption och penningtvätt. Vilket presidenten Rousseff inte är anklagad för.

I praktiken handlar det om en ”politisk rättegång” för att avsätta Dilma Rousseff och ta över makten.

En fullbordad parlamentarisk statskupp kan leda till att landet hamnar i en djup politisk kris som destabiliserar och ödelägger landets demokrati. Det skulle innebära ett enormt bakslag för den pågående demokratiseringen i Brasilien sedan de första demokratiska valen genomfördes igen år 1985 efter cirka 20 år av militärdiktatur. Dessutom äventyras många stora sociala landvinningar som tagit miljoner människor ut ur fattigdomen.

En ökad polarisering i landet riskerar även att sprida sig till andra länder i regionen och försvaga Latinamerikas stora ansträngningar för att leva i fred med social rättvisa och respekt för mänskliga rättigheter. En liknande parlamentarisk statskupp genomfördes i Paraguay år 2009 när högerkrafter avsatte den demokratiskt valde presidenten Fernando Lugo.

Vi fördömer detta så kallade ”mjuka” statskuppsförsöket och förklarar vårt stöd för det demokratiska Brasilien.

Maria-Elsa Salvo, ordförande i SSU-Stockholm
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (v)
Marco Venegas riksdagsledamot (mp)
Ann-Margarethe Livh, ordförande i VIF
Francisco Contreras, Latinamerikakännare
Foto: Senado Federal

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …