Viking Lines färja Grace i Stockholm. Arkivbild.

Viking Line-färja på grund i Mariehamn


OlyckaTT

Viking Lines färja Grace har gått på grund i hamnen i Mariehamn på Åland.

Ombord på fartyget finns 429 personer. Ingen av dem befinner sig i fara, enligt rederiet.

Båten skakade till enormt mycket, säger en passagerare.

Larmet om att Grace gått på grund i Mariehamn kom vid 13.15-tiden på lördagseftermiddagen. Fartyget tar inte in vatten.

Det vi känner till nu är att Grace var på väg från Stockholm via Mariehamn till Åbo, när hon i hamnen i Mariehamn har fått grundkänning. Enligt de rapporter som vi har fått så är det ingen fara för någon, säger Viking Lines presschef Eleonora Hansi.

På fartyget finns 331 resenärer och 98 i besättningen.

Hamnen är byggd för den här trafiken, jag vet inte exakt hur det har gått till. Enligt de rapporter jag har fått står de vid kajen.

TT: Vad händer med passagerna?

Vi jobbar med att lösa det, så det blir så smidigt som möjligt för resenärerna, säger Hansi.

”Båten skakade till”

En av passagerarna, Michael Valin som är bosatt i Helsingfors, berättar att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom information i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, säger Valin.

Passagerarna hålls sedan dess samlade i konferensrum på däck nio. Han berättar att fartyget ligger nära land, och att det blåser kraftigt.

De bjuder på kaffe och wraps men det är ingen som går ut med någon information än det som kommer ut i högtalarna om att de har gått på grund och att det inte är någon fara, säger Valin.

Inga personskador

Jurky Sudänåja, presskontakt vid Sjöbevakningen i västra Finland, bekräftar att fartyget inte tar in vatten.

Färjan ligger i praktiken på hamnområdet, och det finns inga personskador vad vi vet just nu. Den tar inte in vatten, och läget är stabilt, säger Sudänåja.

Jurky Sudänåja säger att sjöbevakningen och kustbevakningen befinner sig på platsen med varsitt fartyg, men att de avvaktar med att antingen utrymma fartyget eller bogsera färjan till hamnen.

Våra enheter är på plats, egentligen händer det inte så mycket mer just nu. Det är hård vind, om de väntar lite på att det ska bli lugnare senare i dag kan de kanske bogsera den lättare, säger Sudänåja.

About Sten

Check Also

Advent utmaning för kyrkan i coronatider

CoronavirusetTT Körsång, stort luciafirande och samling vid krubban. Adventstiden brukar vara en hektisk tid i …