Home / Utrikes / Europa / Vill säkra sociala förmåner efter brexit
Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Vill säkra sociala förmåner efter brexit

BrexitTT

Det ska under en övergångsperiod gå att få sociala trygghetsförmåner utbetalda i Storbritannien även efter en brittisk krasch ut ur EU i slutet av mars, enligt ett lagförslag från regeringen.

Vårdkostnader omfattas också av förslaget.

Träder inte lagen i kraft före slutet av mars riskerar tusentals svenskar som bor i Storbritannien att drabbas av ett tvärt stopp av utbetalningar av pensioner, föräldrapenning och sjukersättning från Sverige.

Enligt lagförslaget ska enskilda under övergångsperioden även kunna få ersättning för vårdkostnader om de befinner sig i Storbritannien.

Framtida förmånstagare

Men förslaget omfattar även villkor för framtida förmånstagare. Enligt propositionen ska det gå att slå samman intjänade försäkringsperioder enligt EU-rättsliga principer på samma sätt som i dagsläget även efter en brittisk krasch ut ur EU.

Arbetslöshetsersättning omfattas dock inte av propositionen.

Motionstiden i riksdagen är förkortat till åtta dagar för att regelverket ska kunna träda i kraft den 29 mars 2019, vilket är den dag då Storbritannien enligt brittisk lag ska lämna EU.

”EU skapades för att säkra fred, frihet, demokrati och fri rörlighet. Den som rört sig mellan Sverige och Storbritannien ska också i tider av osäkerhet kunna känna trygghet. Därför har regeringen nu lämnat ett lagförslag till riksdagen, för att skapa trygghet för människor under denna omställning”, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Risk för krasch

Risken för en brittisk krasch ut ur EU den 29 mars, utan ett utträdesavtal med övergångsregler, har ökat sedan det brittiska parlamentet inte godkänt ett avtalsförslag som förhandlats fram av den brittiska regeringen och EU.

En avgörande omröstning i det brittiska parlamentet väntas om cirka två veckor och om premiärminister Theresa Mays utträdesavtal då ratas än en gång måste det till en brittisk lagändring för att skjuta på EU-utträdet för att brexit inte ska genomföras utan avtal.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …