Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Projekt ökar dansk vindkraft med tio procent
En del grannar är inte nöjda med den framtida utsikten. Arkivbild från ett av Vattenfalls tidigare projekt, Lillgrund i Skåne.

Projekt ökar dansk vindkraft med tio procent

DanmarkTT-Ritzau

Danmarks första stora kustnära vindkraftsparker, Vesterhav Syd och Nord, ska öka landets energiproduktion från vindkraftverk med över tio procent, beräknar Vattenfall. De ska vara klara om drygt två år, men skeptiska grannar på Jyllands nordvästkust har inte gett upp sitt motstånd.

600 fastighetsägare kräver ersättning för att sommarstugor befaras bli mindre värda när de jättelika vindmöllorna radar upp sig.

Men allra helst ser vi att möllorna flyttas mycket längre ut till havs. Det handlar mindre om pengarna, säger Thue Amstrup-Jørgensen, ledare för den lokala sommarstugeföreningen.

Besked i konflikten väntas i vinter. Energiminister Lars Lilleholt (V) har dock sagt att det vid det här laget är för sent att ändra något i projektet, som ska invigas vid nyår 2020–2021.

De 41 möllorna ska bli Danmarks effektivaste och varje år producera 1 569 gigawattimmar, enligt Vattenfall. De blir därmed ett rejält bidrag till den politiska målsättningen om minst 50 procent förnybar energi i landet senast 2030.

Vind- och solenergi blir allt billigare, och konkurrerar nu kostnadsmässigt med fossil energi på många håll i världen. För Vesterhav Syd och Nord vann Vattenfall upphandlingen genom att erbjuda att utföra projektet för 47,5 danska öre per kilowattimme – ett historiskt lågt pris.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att det var Danmarks energiproduktion som ökar med över tio procent.

About Sten

Check Also

Merkel nobbar Trumps fysiska G7-möte

EkonomiTT-AFP Tysklands ledare Angela Merkel kommer inte att åka till det fysiska G7-mötet i slutet …