Home / Nyheter / Inrikes / Vinterkräksjukan kopplar greppet om Sverige
De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Arkivbild.

Vinterkräksjukan kopplar greppet om Sverige

HälsaTT

Kurvan över personer som drabbats av vinterkräksjukan stiger nu rejält. Tvål är det bästa skyddet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det har varit en ganska långsam ökning under hösten, men nu har det dragit i gång. Det är som det brukar vid den här tiden på året, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Siffror från Folkhälsomyndigheten över inrapporterade kräksjukefall under fjolårets sista vecka visar att Södermanland, Jönköpings län och Jämtland var värst drabbade, följt av Östergötland och Dalarna.

Börjar man känna sig dålig ska man naturligtvis gå hem så fort som möjligt och hålla sig hemma tills man känner sig stabilt frisk, till exempel när man kan äta en hel måltid utan problem, säger Lena Sundqvist.

Vinterkräksjukan finns egentligen året runt, men har fått sitt namn efter de kalla månaderna som gynnar spridningen eftersom vi helt enkelt befinner oss mer inomhus. De olika kräksjukevirusen är dock inte luftburna – sjukdomen smittar endast när viruset lyckas vandra från två kroppar.

Man ska framför allt ha en bra handhygien och tvätta händerna efter man har varit på toaletten, innan man lagar mat och direkt när man kommer hem. Det är också viktigt att inte besöka dem som är sjuka, säger Lena Sundqvist.

Sjukdomen kan vara livshotande för riskgrupper som äldre eller de med underliggande sjukdomar eller nedsatt immunförsvar. Personer som räknas in i kategorin uppmanas därför att söka vård om de smittas.

About Sten

Check Also

Slussenbron bidar sin tid vid Marocko

SlussenTT Våghöjden fortsätter att sinka fartyget som ska frakta den guldfärgade bron till Slussenbygget i …