Tui:s första plan till Thailand ska lyfta den 15 november, men kunderna har varit mer avvaktande än vanligt. Nu riskerar den ökade smittspridningen att senarelägga landets turistsäsong. Arkivbild.

Vinterns Thailandsresor hotade av ökad smitta

EkonomiTT

Vinterns Thailandsresa kan vara i fara.

När smittspridningen ökar larmar landets turismmyndighet om att säsongen kan skjutas upp – men svenska researrangörer räknar med start som planerat.

Thailand är ett jättestort resmål för oss i vinter, säger Adam Györki på Tui.

Ett vanligt år vallfärdar semestersugna svenskar till Thailands vita stränder och turkosa hav, men pandemin har medfört en ny tveksamhet. Fredrik Henriksson, kommunikationschef på researrangören Ving, berättar att de har sett mer avvaktan bland kunderna i år.

Planen är att populära turistmagneten Phuket ska öppna för utländska resenärer den 1 oktober – men den kan grusas av att landet nyligen registrerade sitt första fall av inhemsk smitta på över 100 dagar. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade på tisdagen att turismmyndigheten TAT meddelade att det tänkta startdatumet troligen kommer att behöva skjutas på framtiden. Man hoppas dock på en öppning senare under vintern.

Avvaktande kunder

Men de svenska researrangörerna räknar med start som planerat. Vings första plan till Thailand ska lämna Sverige den 26 november.

Om Thailand inte tillåter turister kan varken vi eller något annat företag resa dit, men så länge det inte finns några beslut gäller planerade resor som vanligt, säger Fredrik Henriksson.

Branschkollegan Tui:s första flyg till Thailand ska lyfta den 15 november, men stolarna fylls inte upp i samma takt som de brukar.

Bokningarna för vintern är väldigt avvaktande, det råder en ganska stor osäkerhet. Men vi har märkt de senaste veckorna att folk har börjat höra av sig till vår kundtjänst med frågor, man har börjat räkna på och drömma om att åka, säger Adam Györki, presschef på Tui.

Tills det kommer ett annat besked utgår Tui från att de kan genomföra resorna.

Thailand är ett jättestort resmål för oss i vinter, det är viktigt för oss. Vi kommer att jobba nära den thailändska regeringen och myndigheterna för att säkerställa att resorna kan bli av på ett säkert sätt, både för oss och för thailändarna, säger Adam Györki.

”Lärt oss leva med”

Även Apollo planerar att genomföra resor till Thailand, men inte förrän senare i vinter. Deras första flyg går först den 11 december.

”Även om vi får åka ut till Thailand för UD från mitten av november så finns just nu många inreserestriktioner för svenskar från Thailands myndigheter. Därför har vi tagit beslutet att börja resa dit senare i tiden när det förhoppningsvis stabiliserat sig”, skriver Annica Smith, marknadschef på Apollo i en kommentar.

Skulle smittspridningen öka så att Thailand måste skjuta på turistsäsongen kommer Apollo ställa in resorna, och ge kunderna sina pengar tillbaka.

”Att ett land inte öppnar som planerat är tyvärr något vi har lärt oss att leva med senaste halvåret kopplat till pandemin”, skriver Annica Smith.

About Sten

Check Also

Kraftig ökning av coronafall i Stockholm

CoronavirusetTT Pandemiläget i Stockholms län fortsätter att gå åt fel håll. Förra veckan konstaterades 923 …