Tredje gången gillt för den jemenitisk-svenska journalisten Afrah Nasser som två gånger nekats visum till USA där hon ska motta ett pressfrihetspris. Arkivbild.

Visum till journalist – på tredje försöket

USATT

Den jemenitiska journalisten Afrah Nasser får till slut sitt visum till USA – efter att ha nekats två gånger.

Jag är glad men inte för att jag äntligen ska få ett visum, utan för att jag inser vilken makt allmän opinion och media har, och hur de kan förändra saker, säger Afrah Nasser till Sveriges Radio.

Afrah Nasser prisas av organisationen Committee to protect journalists för sin rapportering om det krigsdrabbade Jemen och har ansökt om visum för att kunna ta emot sitt pris på ceremonin som hålls den 15 november i New York. Länge var det osäkert om hon skulle få chansen.

Trots att Afrah Nasser, som lever i exil i Göteborg, har svenskt medborgarskap har hon nekats inresa av den amerikanska ambassaden i Stockholm. Bakgrunden är det amerikanska reseförbudet som trädde i kraft i september och som innebär restriktioner för inresor för bland andra jemenitiska medborgare, tydligen även för dem med dubbelt medborgarskap som Nasser.

About Sten

Check Also

Nyhetssajt förbjuds av Belarus myndigheter

BelarusTT-AFP Den oberoende belarusiska nyhetssajten Tut.by stoppas av landets myndigheter. Nyhetssajten beordras stänga i tre …