USA:s president Donald Trump vill dra tillbaka de amerikanska trupperna i Syrien. Arkivbild.

Vita huset: USA drar sig ur Syrien

SyrienTT

USA har påbörjat ett tillbakadragande av sina soldater i Syrien, meddelar Vita huset och betonar att åtgärden ska ses som att USA nu går in i en ny fas i kampen mot terrorrörelsen IS.

USA anser nu att terrorgruppens ”territoriella kalifat” har besegrats.

”Dessa segrar över IS i Syrien signalerar inte att slutet på den globala koalitionen eller striden (mot IS). Vi har påbörjat återvändandet av amerikanska trupper, samtidigt som vi övergår till nästa fas i kampen”, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande.

Tidigare under dagen uppgav en försvarskälla för mediebolaget CNN att USA planerar ett ”totalt och snabbt” återkallande av trupperna.

Upp till 100 dagar

Enligt en källa som Reuters talat med är upplägget att tillbakadragandet ska ta mellan 60 och 100 dagar. Källan säger också att all personal inom amerikanska UD ska vara ute ur Syrien Inom 24 timmar. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att påbudet gäller samtliga amerikanska styrkor i hela Syrien.

”Vi kommer att försäkra oss om att skyddet för styrkorna är korrekt och tillräckligt, men det kommer att ske så fort som möjligt”, svarar en regeringstjänsteman, som vill vara anonym, på en fråga om tidsplan.

För närvarande har USA ungefär 2 000 soldater i Syrien och de flesta agerar tränare och rådgivare till lokala styrkor som strider mot IS. Större delen av den USA-backade arabisk-kurdiska alliansen SDF består av den kurdiska milisen YPG, som Turkiet anser vara en terroristgrupp.

Beslutet att de ska vända hem ska ha fattats efter att USA:s president Donald Trump och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan i fredags talat med varandra i telefon.

Trump: Enda skälet

Samtidigt som uppgifterna började läcka ut på onsdagen skrev Trump på Twitter att USA nu har besegrat IS i Syrien, vilket enligt presidenten var ”enda skälet att befinna sig där under Trumps presidentskap”.

Så sent som förra veckan sade dock USA:s sändebud i kampen mot IS, Brett McGurk att ingen påstår att striden är över.

Om vi har lärt oss en sak genom åren: Ett bestående nederlag för en grupp som IS innebär inte att du bara kan besegra deras fysiska närvaro och sedan lämna, sade han.

Och en av Trumps tillskyndare i senaten, republikanen Lindsey Graham, håller denna gång inte med presidenten. Han säger att ett tillbakadragande är ”ett misstag”.

”Förödande konsekvenser”

”Ett amerikanskt tillbakadragande i detta läge skulle innebära en stor seger för IS, för Iran, för Bashar al-Assad och för Ryssland. Jag fruktar att det kan få förödande konsekvenser för vår nation, för regionen och för hela världen”, säger Graham i ett uttalande.

Bashar al-Assad är Syriens president.

”Det kommer att innebära problem när det gäller att rekrytera framtida partners som är villiga att konfrontera radikal islam. Det kommer också att uppfattas som en svaghet i USA:s ansträngningar att hejda iransk expansion”, fortsätter Lindsey Graham.

Som Ryssland ser det innebär det amerikanska beskedet ökade möjligheter för en politisk lösning i Syrien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS, som citerar ryska UD. Ryssland står allierat med den syriska regimen i konflikten.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …